Sunt puțin românii care mai aleg să bea apă de la chiuvetă. Restul plătesc sume destul de mari pentru ape îmbuteliate, care mai de care cu proprietăți mai sănătoase și atractive.
Pentru majoritatea americanilor, un pahar de apa de la chiuvetă și unul de apă îmbuteliată sunt aproape identice în ceea ce privește puritatea și calitatea nutrițională. În unele cazuri, apa din rețeaua publică de apă este chiar mai curată, și asta pentru că este supusă mai des testărilor.
Există însă și cazul persoanelor care au puțuri sau fântâni în curte, a căror apă este testată rar, sau chiar deloc.
Pe glob, consumul de apă îmbuteliată crește anual cu 10%.
„Apa îmbuteliată a remodelat în mod eficient piața băuturilor”, a declarat Michael C. Bellas, președintele și CEO-ul Beverage Marketing, într-o declarație recentă.
Companiile mari, precum Coca Cola și Pepsi, investesc în apa îmbuteliată. Cu toate acestea, studiile sugerează faptul că nu este nicio diferență între aceasta și apa de la robinet. Mai mult decât atât, un raport recent a constatat că jumătate din apa îmbuteliată este derivată chiar de la robinet. În 2007, Pepsi și Nestle au fost nevoite să își schimbe etichetele pentru a reflecta mai corect acest lucru.
În ceea ce privește gustul, majoritatea dintre noi probabil că nu putem face diferența. Un sondaj recent efectuat în rândul studenților de la Universitatea din Boston a constatat faptul că doar o treime din cei care au testat diferite ape îmbuteliate și de la robinet le-au putut recunoaște pe cele îmbuteliate.
Producţia de apă îmbuteliată, alături de recipientele acestora, necesită un proces complex. Un studiu publicat în jurnalul Environmental Research Letters a scos la iveală că în jur de 32-54 de milioane de barili de petrol au fost folosiţi pentru producţia apei îmbuteliate consumate în Statele Unite în anul 2007.
În afară de acest aspect, este nevoie de mai multă apă pentru a produce apă îmbuteliată. Într-un studiu recent al International Bottled Water Association s-a specificat că pentru un litru de apă îmbuteliată este nevoie de 1,39 de litri de apă, scrie sciencealert.com.
Analiza apei în România
Lucrurile sunt foarte asemănătoare și în România, potrivit unul comunicat al ANPM.
”Ce reiese din rezultatele analizelor calității apei de masă este faptul că este insuficient monitorizată. Spre deosebire de apa municipală, apa potabilă îmbuteliată, alta decât apele minerale naturale sau decât cele de izvor produse în ţară sau importate, este supusă verificării doar pentru un număr limitat de parametrii, iar acest lucru se face o singură dată, conform normelor în vigoare.
Rezultatele analizelor sunt pozitive, cu doar un parametru nefiind conform, însă sub nici o formă nu se poate vorbi despre o reprezentativitate a acestor rezultate în condițiile în care producătorii de apă potabilă îmbuteliată (apă de masă) au o producție constantă, iar apa este supusă schimbării în timp în funcție de diferiți parametri, după cum confirmă inclusiv rezultatele monitorizării apei municipale. În plus, o parte semnificativă din produsele care ajung pe rafturile magazinelor sunt tratate parțial și/sau deloc, cu toate că sursele de apă sunt, cel puțin parțial (fântâni, aproape 80%), aceleași de unde oamenii se alimentează cu apă în mod gratuit, în anumite zone ale țării, cu precădere în mediul rural.
Lipsa unui cadru legislativ care să oblige producătorii de apă de masă să monitorizeze în mod constant, respectiv să ofere publicului rezultatele analizelor de calitate a apei pentru toți parametrii relevanți pentru sănătatea oamenilor, respectiv potențialul mineralelor și substanțelor de a cauza probleme de sănătate, facilitează industria apei potabile îmbuteliate prin reducerea costurilor asociate cu analizele de apă.
Concret, din raportul Centrului Național de Monitorizare a Riscului din Mediul Comunitar nu putem să ne pronunțăm că apa de masă este sigură, dar nici nesigură, pentru că este necesară o monitorizare sistematică, transparentă, care să ofere garanții publicului consumator de apă de masă faptul că apa este sigură pentru consumul uman.
Pentru o analiză comparativă apă de la robinet vs apă îmbuteliată, am ales aleatoriu 10 mărci de apă îmbuteliată, pentru care au fost evaluați aceiași 12 parametri fizico-chimici şi microbiologici ca şi la apa de robinet. Rezultatelor testelor pentru parametrii microbiologici analizați indică că aceștia se situează în limitele legale admise, atât pentru apa de la robinet, cât şi pentru apa prelevată de la căminul de apă, neexistând nici o modificare anormală”, se arată în comunicatul ANPM.