Dezvăluiri

Un lider sindical, cuvinte grele la adresa șefului Consiliului Concurenței

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia a avut numai cuvinte grele la adresa președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Acesta din urmă a declarat că prețurile la electricitate vor rămâne mari în România cel puțin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, înfuriat de declarația respectivă a declarat la un post local de televiziune că numai un „dobitoc” putea face o asemenea afirmație. Căldărușe a precizat că, dacă la nivelul CEO ar exista capacitatea de creștere a producției cu o mie de MW, atunci prețurile la energie ar scădea.

Ce a declarat Bogdan Chirițoiu

Prețurile la electricitate vor rămâne mari în România cel puțin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat, recent, Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței. „Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte țări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, prețurile vor rămâne mari.

Şi cel puțin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în acești 4-5 ani o să vedem prețuri mari la electricitate”, a spus Chiriţoiu, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum, potrivit Agerpres. El a explicat că prețul pieței este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele. Aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordare de autorități pentru consumatorii casnici, vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a arătat președintele autorități de concurență.

„La gaze, însă, așteptările şi speranțele mele sunt că prețul la gaze va scădea. Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de față şi din acest motiv vedem această creștere. După ce livrările Rusiei vor crește, probabil că prețul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *