Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor în timpul sezonului rece, iar medicii spun că cele obținute prin fermentare reprezintă una dintre ele mai sănătoase garnituri.
Beneficiile murăturilor pentru persoanele sănătoase
Și asta, datorită aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile. Murăturile sunt o sursă generoasă de antioxidanți, ajută digestia, protejează ficatul, calmează crampele musculare, rehidratează rapid și scade nivelul de colesterol din sânge.
Însă le pot face și rău persoanelor cardiace și hipertensive. Acestea nu trebuie să consume murături, din cauza cantității mari de sodiu pe care o conțin.
Contraindicații pentru murături. Bolile care nu vă permit să le mâncați
Potrivit doc.ro, un castravete murat conține între 500 și 1.100 grame de sodiu, ceea ce înseamnă mai bine de jumătate din doza zilnică permisă. Totuși, le pot gusta dacă le desărează bine înainte.
De asemenea, cei care au probleme renale au intrezis la murături. Sarea din legumele murate, precum și din zeamă solicită foarte tare rinichii afectați de anumite afecțiuni, precum rinichi polichistic sau insuficiență renală cronică.
Sunt contraindicate și persoanelor care suferă de gastrită sau ulcer. Murăturile cresc riscul apariției cancerului la stomac prin posibila iritație permanentă a stomacului.