Dezvăluiri

Criza energetică. PROBLEME mari la CE Oltenia. Lider: Fiarele sunt de când s-a deschis mineritul, din anii 70

Liderul sindical din cadrul CE Oltenia, Vasile Tivig, crede că este greu ca unitatea economică și angajații companiei să poată face față solicitării guvernului de creștere a producției de energie.

Criza energetică i-a determinat pe guvernanți, oficialii europeni și Guvernul României să-și schimbe optica față de energia pe bază de cărbune. Managerul CE Oltenia a anunțat, vineri, că vor fi făcute 600 de angajări pentru a face față solicitărilor privind creșterea capacității de producție. CEO va trebui să producă, în acest an, 300 de MW în plus, ceea ce înseamnă extragerea a încă 900 de mii de tone de cărbune. Liderul sindical Vasile Tivig consideră că cele 600 de angajări anunțate sunt insuficiente. În plus, afirmă că utilajele miniere sunt vechi de zeci de ani, nemaifiind făcute investiții și reparații, și este greu de crezut că CEO va face față cererii mari de energie.

“Cea mai gravă problemă este cea a cărbunelui. Până acum, monografiile de lucru au fost călcate în picioare, nu s-a mai respectat nimic. Toată lumea alerga după cărbune în speranța că se închide mineritul. Acum, va trebui descopertat un an-doi de zile, ca să mai putem furniza energie încă 10-15 ani. Trebuie făcute investiții. Am văzut că vor să mărească producția de energie cu 300 de MW anul acesta, asta înseamnă o creștere cu 25%, pentru că noi producem în medie sub 1200 de MW acum. Spun că angajează 600 de oameni, doar 5,5 % raportat la câți angajați suntem în momentul de față. Despre ce vorbim. Cum poți produce mai mult fără oameni? Și la ora actuală sunt angajați care au câte 50-60 de zile de concediu neluate. Cam bat câmpii! Angajări nu se fac, bani nu se dau, dar ei vor producție! Productivitatea a crescut față de 2020 cu 40%, în condițiile în care personalul este tot în reducere, fiarele sunt de când s-a deschis mineritul, din anii 70. În cariere e dezastru. Utilajele cad pe capete. Va fi greu să dăm producția de energie pe care o vor ei. Trebuie să se gândească și la salariile angajaților, în condițiile în care toate s-au scumpit. Sunt oameni care lucrează aproape pe salariul minim pe economie”, a conchis Vasile Tivig.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *