Ciroza hepatică
Ciroza hepatică este definită prin înlocuirea țesutului hepatic normal sau sănătos cu țesut cicatricial nefuncțional. Pe măsură ce boala avansează, arhitectura ficatului va fi formată din ce în ce mai puțin țesut sănătos. Ciroza este ultimul stadiu al fibrozării ficatului, fiind provocată de numeroase forme de boli sau probleme hepatice, precum hepatita sau alcoolismul cronic. Ciroza, din punct de vedere histopatologic, este caracterizată de prezența nodulilor regenerativi înconjurați de țesut fibrozat cu aspect dens.
Ciroza hepatică poate fi asimptomatică mulți ani, iar când apar simptomele, acestea sunt frecvent nespecifice (anorexie, oboseală, pierdere în greutate). Manifestările întârziate includ hipertensiunea portală, ascita și, când se produce decompensarea, insuficiența hepatică. Diagnosticul presupune frecvent biopsia hepatică.
Dacă ciroza nu este tratată, ficatul va funcționa defectuos sau va intra în incapacitate de funcționare denumită insuficiență hepatică, cunoscută drept ultimul stadiu al bolii hepatice.
Ciroza decompensată este termenul folosit pentru a descrie dezvoltarea complicațiilor specifice care rezultă din modificările produse de ciroză. Ciroza decompensată este amenințătoare de viață. Deteriorarea ficatului produsă de ciroză este în general ireversibilă. Însă, dacă ciroza hepatică este diagnosticată precoce și este tratată cauza, deteriorarea ulterioară poate fi limitată și, în cazuri foarte rare, boala este reversibilă.
Cauze
Ciroza este provocată de boli cronice (pe termen lung) ale ficatului care lezează/deteriorează țesutul hepatic. Pot trece mulți ani până când deteriorarea hepatică să determine ciroza.
Cele mai frecvente cauze sunt:
1. Alcoolismul cronic. Este una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice. Consumul abuziv de alcool poate provoca inflamația ficatului, care, în timp, poate duce la ciroză. Cantitatea de alcool care provoacă ciroza este diferită de la o persoană la alta.
2. Hepatita virală cronică. Hepatita C cronică este o altă cauză frecventă a cirozei hepatice. Hepatita C duce la inflamarea ficatului, care, în timp, determină ciroza. Aproximativ 1 din 4 persoane cu hepatită C cronică dezvoltă ciroză. Hepatita B cronică și hepatita D pot, de asemenea, sa determine ciroza. La nivel mondial, hepatitele tip B și C constituie cele mai frecvente cauze ale cirozei.
3. Steatohepatita nonalcoolică (NASH). Acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, care nu este provocată de consumul de alcool, este numită boala ficatului gras nonalcoolic, care determină steatohepatita nonalcoolică (NASH). NASH poate provoca inflamația ficatului și poate duce la ciroză. Persoanele cu NASH au adeseori alte probleme de sănătate, precum diabet, obezitate, colesterol mărit, boală arterială coronariană, malnutriție proteică și obiceiuri alimentare nesănătoase.
4. Bolile ductelor biliare. Acestea limitează sau opresc bila din curgerea către intestinul subțire. Astfel, bila rămâne blocată în ficat, provocând inflamația și poate determina ciroza. Două boli frecvente ale ductelor biliare sunt colangita sclerozantă primitivă și ciroza biliară primitivă.
Simptome
Ciroza este adeseori asimptomatică până în momentul în care deteriorarea hepatică este extinsă. Statisticile arată că o treime dintre pacienți nu dezvoltă simptome. Când semnele și simptomele apar, acestea nu sunt specifice acestei afecțiuni.
Printre simptomele care pot să apară enumerăm:
• Lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături
• Diaree
• Oboseală și paloare (determinate de eliberarea de citokine, de anemie, hipersplenism)
• Respirație cu dificultate (dispnee, datorită hipertensiunii portale)
• Pierdere în greutate sau creștere bruscă în greutate
• Icter (îngălbenirea mucoaselor și a tegumentelor)
• Depozite sau pete galbene în zona ochilor (xantelasme datorită colestazei)
• Vene în pânză de păianjen (telangiectazii)
• Sângerare frecventă
• Învinețire facilă (apariția de echimoze, chiar în situația unor traumatisme mici, neimportante)
• Înroșirea palmelor (eritem palmar)
• Ginecomastie (mărirea sânilor la bărbat)
• Perioade menstruale anormale (determinate de dezechilibrul producției hormonale și al metabolismului)
• Prurit (mâncărime rezultată din depunerea la nivel cutanat a producției biliare)
• Scaune deschise la culoare
• Urină de culoare mai închisă: portocalie sau maronie
Tratament
Tratamentul cirozei depinde de cauza bolii și de cât de extinsă este deteriorarea hepatică. Scopul tratamentului este de a încetini progresia țesutului fibrozat și de a preveni sau trata simptomele și complicațiile cirozei. În cazul deteriorării hepatice severe este posibil să fie necesară spitalizarea.
Tratamentul pentru cauza de bază a cirozei
În cazul cirozei incipiente, este posibilă reducerea deteriorării hepatice prin tratarea cauzei de bază.
Variantele pot fi:
• Tratament pentru dependența de alcool.
• Medicamente pentru controlul hepatitei. Medicamentele pot limita deteriorarea ulterioară a celulelor hepatice provocată de hepatitele B sau C prin intermediul unor tratamente specifice pentru aceste virusuri. Pentru tratamentul cirozei hepatice dezvoltate pe fondul hepatitei C există variante noi, revoluționare, de tratament antiviral (împotriva virusului hepatitic C), fără interferon, care au o rată de success mare în ceea ce privește eliminarea virusului, practic a cauzei care a determinat hepatita, iar ulterior ciroza. S-a dovedit că la pacienții care au ciroză hepatică datorită infecției cu virus hepatitic C, noua medicație poate duce la regresia fibrozei hepatice, scade riscul de complicații, de exemplu riscul de hipertensiune portală și insuficiență hepatică, iar riscul de deces este redus semnificativ.
• Medicamente pentru controlul altor cauze și simptome ale cirozei. Medicamentele pot încetini progresia anumitor tipuri de ciroză hepatică. De exemplu, în cazul persoanelor cu ciroza biliară primitivă (cunoscută sub numele de colangită biliară primitivă) diagnosticată precoce, medicamentele pot încetini semnificativ progresia către ciroză. Alte medicamente pot ameliora anumite simptome, precum pruritul (mâncărimile), oboseala și durerea. Pentru malnutriția asociată cirozei și pentru prevenirea osteoporozei pot fi prescrise suplimente alimentare.
Prognostic
Prognosticul este frecvent imprevizibil. Acesta depinde de factori precum etiologia (cauzele), severitatea, prezența complicațiilor, afecțiunile comorbide, factorii gazdă și eficacitatea tratamentului. Pacienții care continuă să consume alcool, chiar și în cantități reduse, au un prognostic foarte slab.
Material informativ scris de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie – Cabinet Planificare familială -Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu