Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a afirmat în cea de-a doua zi a vizitei sale în Pakistan, că țările în curs de dezvoltare plătesc „prețul” dependenței mondiale de energiile fosile.
„Pakistanul şi alte ţări în curs de dezvoltarea plătesc un preţ îngrozitor pentru intransigenţa marilor emiţători (de gaze cu efect de seră – n.r.), care continuă să mizeze pe energiile fosile”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj publicat pe Twitter, înainte de a se deplasa spre regiunile inundate din sudul Pakistanului.
„De la Islamabad, lansez un apel mondial: opriţi această nebunie! Investiţi încă de pe acum în energii regenerabile. Puneţi capăt războiului împotriva naturii”, a insistat el.
Aproape 1.400 de persoane au murit din luna iunie şi până în prezent din cauza inundaţiilor din Pakistan. Aceste inundaţii, intensificate de schimbările climatice, au fost cauzate de ploile musonice torenţiale care au afectat o treime din teritoriul ţării – echivalând cu suprafaţa Regatului Unit -, distrugând locuinţe, magazine, străzi, poduri şi recolte agricole, scrie Agerpres.
Antonio Guterres speră că vizita lui va încuraja comunitatea internaţională să susţină financiar Pakistanul, care estimează că va avea nevoie de cel puţin 10 miliarde de dolari pentru a repara şi a reconstrui infrastructurile avariate sau distruse. Este o sumă imposibil de strâns doar de către Pakistan, din cauza datoriilor sale deja considerabile.
Musonul, care durează de obicei din iunie până în septembrie, este esenţial pentru irigarea plantelor şi pentru reconstituirea resurselor de apă pe subcontinentul indian. Însă Pakistanul nu s-a mai confruntat cu ploi atât de abundente de cel puţin trei decenii.
„E o nebunie, este o sinucidere colectivă”
Vineri, Antonio Guterres s-a declarat indignat de indiferenţa globală în faţa schimbărilor climatice, în special a ţărilor cele mai industrializate.
„E o nebunie, este o sinucidere colectivă”, a spus secretarul general al ONU.
Pakistanul este responsabil pentru mai puţin de 1% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (deţinând 3% din populaţia mondială), dar figurează pe locul al optulea în clasamentul celor mai ameninţate ţări din lume de fenomenele meteorologice extreme, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Germanwatch.
În acest an, Pakistanul s-a confruntat deja cu un val de căldură care a făcut ca temperaturile să depăşească uneori pragul de 50 de grade Celsius, cu două incendii de vegetaţie devastatoare şi cu viituri distrugătoare cauzate de topirea rapidă a gheţarilor. Sursa: Antena 3