Spectacolul ”Toboșarul” a stârnit oarece controverse, în spațiul public, mai ales că se vehiculaseră sume consistente plătite de Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Tg-Jiu unor persoane din proximitatea lui Radu Botar, nașul managerului instituției Cosmin Ciobănuc Brehuță, cel care a pus în scenă piesa. Mai mult, pentru această piesă, cu care TDEG a deschis stagiunea 2022-2023, Brehuță a solicitat Consiliului Local Tg-Jiu suplimentarea bugetului cu încă 100.000 de lei.
Din luna martie, de când au început pregătirile pentru spectacol și până pe 13 septembrie, cu două zile înaintea premierei, TDEG a cheltuit peste 67.000 de lei pentru așa zise ”materiale” necesare punerii în scenă a acestuia.
Cel care a luat atitudine pe această temă este viceprimarul Gabriel Coica, sub autoritatea căruia se află instituția. Coica a remis o informare consilierilor locali în care arată că este incorect, dacă nu chiar ilegal, modul în care Brehuță gestionează resursele financiare ale TDEG, în contextul în care a cerut rectificarea bugetului instituției și alocarea sumei de 105.000 de lei, cu scopul précis de a pregăti piesa ”Toboșarul”, după ce a avut loc deja premiera acesteia.
”Stimați colegi consilieri, întrucât conducerea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” a înaintat Primăriei Târgu Jiu o solicitare privind rectificarea bugetului pe programe și proiecte culturale, în care se cere suplimentarea bugetului, pentru programul „Zile de poveste”, cu suma de 105.000 ron, justificarea prezentată inițial fiind aceea că demersul este necesar în vederea pregătirii proiectului „Toboșarul” (piesă care a avut premiera joi, 15.09), vă prezint o situație a contractelor de colaborare, pe Legea 8 privind drepturile de autor, încheiate de actualul manager pentru realizarea acestei piese și un centralizator privind cheltuielile făcute până la acest moment pentru achiziția de materiale / obiecte de inventar. Consider că este foarte clar modul absolut incorect, dacă nu chiar ilegal, în care domnul Cosmin Brehuță gestionează resursele financiare ale instituției: rectificare după premiera piesei…”, a precizat viceprimarul.
Dincolo de banii alocați, cheltuiți sau solicitați suplimentar pentru acea piesă, este de-a dreptul rușinos ca un artist plastic, paznicul, sufleorul și doi mașiniști, angajați ai teatrului, să fie plătiți, în baza unor contracte de colaborare, pentru un rol în spectacolul ”Toboșarul”, unde au prestat ca „asistenți și execuție scenografie”, respectiv pentru rolul pe care l-au avut în piesă, în situația în care 17 actori consacrați, angajați ai TDEG n-au fost cooptați în spectacol, mai precis nu i-a selectat regizorul.
Artistul plastic și paznicul au primit câte 10.638 de lei, fiecare, iar sufleorul și cei doi mașiniști au primit 1.064 de lei, respectiv 3.723 de lei.
Pentru scenografia spectacolului, TDEG a plătit scenografei Anca Violeta Albani suma de 26.596 de lei, deși aceasta nu a trecut pe la teatrul din Tg-Jiu decât o singură dată, din cauză că este plecată în Anglia, iar asistenta acesteia, Ana Maria Udeanu, a încasat 4.787 de lei.
Brehuță le-a oferit câte 1.064 de lei la doi tineri actori, aflați în corpul solemn de culegători de scame al managerului, pentru pregătirea unor lupte scenice.
Coica s-a arătat contrariat și de faptul că TDEG a plătit 25.000 de lei pentru spectacolul de stand up comedy , cu cuvinte obscene, care a avut loc pe scena instituției, pe 16 septembrie a.c.. Viceprimarul îl acuză pe Brehuță de rea credință pentru că, inițial, solicitarea pentru alocarea sumei de 100.000 de lei avea ca destinație spectacolul ”Toboșarul”, ca mai apoi, în cursul zilei de marți, să fie depusă o altă cerere, în care se menționează că suma urmează să fie direcționată către programele TDEG de anul viitot.
”Reaua credință și lipsa de transparență în gestionarea bugetului instituției rezultă și din faptul că solicitarea inițială de rectificare nr.3514/13.09.2022, în care se specifica în mod clar că rectificarea este necesară „în vederea pregătirii Proiectului Toboșarul”, a fost înlocuită în cursul aceste dimineți de adresa nr.3655/20.09.2022, în care orice referire la piesa Toboșarul dispare, fiind menționat în schimb că rectificarea este necesară „pentru Programele Culturale ce se vor desfășura anul viitor”, atunci când „Municipiul Târgu Jiu a fost desemnată capitala tineretului din România”, a adăugat Coica.
Claudiu Matei