Documentul prevede că personalul din instituțiile publice care desfășoară activități de creare a programelor pentru calculator beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii şi venituri asimilate salariilor.
„Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilitați fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic şi valoare adăugată mare în economia unei societăți.
Ministrul Finanțelor: „Sperăm să diminuăm plecarea IT-iștilor buni de la stat”
Discutăm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative.
Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate. Sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-iştilor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Lista funcțiilor IT de la stat pentru care se va aplica scutirea de impozit pe salariu
„Această inițiativă face dreptate pentru IT-iştii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private.
Este o chestiune care trena de multă vreme şi le mulțumesc tuturor celor care au susținut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publică.
România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetățeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ţine de transformarea digitală a administrației”, a declarat, la rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Funcțiile din instituțiile publice pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.
Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 şi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului.