Dezvăluiri

Sancțiuni drastice aplicate de ANPC în Gorj: Trei agenți economici, închiși definitiv! Horia Constantinescu: ”Să pună mâna pe mop şi nu pe telefon!”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut publice, joi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele controalelor desfăşurate în cadrul Comandamentului de Iarnă, care s-a desfăşurat în şapte regiuni preferate de turişti, printre care și Rânca - judeţul Gorj. Șefii ANPC au precizat că, la Rânca și în judeţul Gorj, au avut loc 229 acţiuni de control, iar echipele de control au dat 203 amenzi contravenţionale, în valoare de circa 1,6 milioane de lei, (încasaţi 226.500 de lei) şi 47 de avertismente, fiind oprite definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de 158.000 de lei. Mai mult, au fost închişi temporar 55 de operatori economici, pentru trei unităţi a fost făcută propunere de închidere pentru cel mult şase luni, iar pentru alte trei, propunere de închidere definitivă, din cauza mai multor nereguli, printre care mizerie şi produse expirate.

Controalele efectuate de comisarii ANPC, în perioada 24 decembrie -13 ianuarie, în Gorj și în zona montană Rânca, au scos la iveală mai multe deficienţe în activitatea agenţilor economici care activează în industria ospitalităţii.

Cazul Ramada. Horia Constantinescu: Am înaintat o sesizare organelor de cercetare penală

Potrivit situației prezentată, joi, de Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, unele dintre neregulile depistate constituite adevărate pericole pentru sănătatea consumatorilor. ”Un caz grav este cel al hotelului Ramada din Târgu Jiu, unde colegii noştri au constatat că apa prezentă în piscină şi folosită drept apă potabilă şi pentru gătit în restaurantul unităţii de cazare provenea de la un puţ infestat cu bacteria e-Coli, bacterie prezentă în fecale. La data şi ora controlului efectuat, colegii mei au constatat că din reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă nu s-a folosit deloc apă, potrivit metrilor cubi facturaţi în urma citirii contoarelor. Au constatat că nu fusese consumat niciun metru cub faţă de facturile emise anterior. Deci apa folosită la îmbăierea turiştilor şi la prepararea alimentelor venea din acel puţ, destinat udării gazonului conform avizului. Cei de acolo s-au supărat că ne suprapunem atribuţiile cu Direcţia de Sănătate Publică. (…) În urma solicitării de informaţii, colegii mei au constatat că documentul eliberat de DSP pentru respectiva unitate de cazare fusese falsificat prin schimbarea datelor, fapt pentru care am înaintat o sesizare organelor de cercetare penală. O vom completa cu faptul că reţelele de apă au fost contaminate cu bună ştiinţă, atât timp cât pe o întreagă structură de conducte din hotel a curs apă cu bacteriile respective. Vă daţi seama că structura de conducte nu poate fi igienizată, iar bacteriile rămân acolo pentru o perioadă greu de definit. Am oprit temporar activitatea unităţii respective şi am aplicat sancţiunile contravenţionale prevăzute de legislaţia în vigoare. Înţelegem şi avem deja bonuri fiscale care atestă că respectivul operator economic nu a respectat măsura opririi activităţii. Voi trimite Corpul de Control acolo ca să reevalueze întreaga situaţie şi vom continua acţiunile în zona respectivă”, a precizat Horia Constantinescu.

Cazul Giurcău. Președintele ANPC va sesiza Parchetul

Preşedintele ANPC a spus că, în urma celor constatate de Comandamentul de iarnă instituit pentru zona Băile Herculane-Rânca-Gorj, va sesiza Parchetul în legătură cu mai multe fapte penale, dintre care unele ar fi fost comise chiar de angajaţi de pe plan local ai Autorităţii.

”Din păcate, la nivelul judeţului Gorj avem informaţii, pe care le vom transmite instituţiilor cu abilitatea de a cerceta, în sensul în care cine cumpără pâinea de la o anumită brutărie va avea protecţie suplimentară din partea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul respectiv. (…) Respectivii operatori economici din zona Gorj, având probabil şi un alt tip de susţinere decât cea asociativă au decis să nu respecte, unii dintre ei, măsurile luate de ANPC, lucru ce a dus la recontrolarea lor. Am emis, personal, ordine de închidere definitivă a unităţilor respective sau de închidere temporară, pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni”, a adăugat șeful ANPC.

De altfel, Constantinescu a detaliat, într-o intervenție telefonică la un post local de televiziune, informațiile care au ajuns la ANPC cu privire la așa zisa protecție oferită de Mădălin Giurcău, comisarul șef adjunct al OJPC Gorj, unităților economice care aveau relații comerciale cu brutăria soției sale.

”Aveam mai multe informații din zona respectivă, iar una dintre ele, pe care o verificăm atât administrativ, cât o vom sesiza și organelor abilitate să cerceteze și din perspectivă penală. Informațiile erau în felul următor: că există o societate de brutărie, aparținând soției comisarului șef adjunct de acolo, domnului Giurcău, ce își desfășoară activitatea livrând produse de panificație mai multor operatori economici. Din informațiile primate de la aceștia, nu inventate de noi, rezultă că cei care cumpără pâine de la această societate beneficiază de un grad sporit de protecție administrative, în sensul că nu sunt la fel de dur sau ferm controlați, așa cum ar trebui să fie, gândindu-ne la protejarea consumatorilor nu la desfășurarea de activități ce încalcă legea. (…) Am primit informații legate de faptul că sora colegului nostru lucrează în cadrul Comisariatului și desfășoară activități de una singură la nivelul județului, lucru ce va fi cercetat de către Corpul de Control. Mai mult, am aflat că verișorul acestei familii minunate este angajat al unei alte structuri de control și acolo unde merge acesta nu vin ceilalți să verifice dacă ce a constatat primul este sau nu adevărat”, a declarat Horia Constantinescu, pe 16 ianuarie a.c., la Accent Tv. Constantinescu a ținut să transmită un mesaj clar pentru oamenii de afaceri obişnuiți să pună presiune asupra comisarilor ANPC la momentul în care sunt efectuate verificări de aceştia în teren. ”Să pună mâna pe mop şi nu pe telefon. Să se apuce să-şi asume faptul că au contaminat cu bună ştiinţă, de exemplu, apa, să-şi asume faptul că au pus la dispoziţia consumatorilor alimente congelate din sezoanele trecute, să-şi asume oricare dintre abaterile constatate de către colegii noştri. Să renunţe la teza că desfăşurăm controale abuzive, pentru că fiecare dintre acestea a fost şi este susţinut de materiale foto sau video”, a afirmat Horia Constantinescu, citat de bursa.ro.

Unităţi de alimentaţie publică, ocolite de comisarii OJPC

Felix Manta, secretar general al ANPC şi coordonator al Comandamentului de iarnă pentru zona Băile Herculane-Rânca-Gorj, a declarat că mai multe firme din județ nu fuseseră controlate niciodată de comisarii ANPC Gorj.

”O situaţie ciudată este că din cei 212 agenţi economici controlaţi în zona Rânca şi în alte localităţi din judeţul Gorj, 31 nu fuseseră verificaţi niciodată de ANPC, deşi desfăşurau activitatea din anul 2000 sau dinaintea acelui an”, a spus Felix Manta.

Trebuie spus că, în urma acțiunilor de verificare, la Complexul ”Panoramic” de la Rânca, comisarii au descoperit mai multe nereguli printre care că nu există o depozitare distinctă pentru produsele amplasate în spațiul de depozitare, legumele folosite ca și materie primă pentru preparate, nu aveau etichete cu elemente de identificare și erau depozitate direct pe jos, pe gresie.  mai mult, în camera de depozitare a alimentelor era mizerie.

La Hala de Carne din Piața Centrală de la Tg-Jiu au fost descoperite 522 kg carne și preparate din carne fără elemente de identificare, operatorul comercial deținea etichete în alb de la producător pe care le completa singur fără a putea verifica trasabilitatea produselor, produse cu modificări organoleptice , nerespectare condiții de temperatura impuse de producator, agregate neigienizate, ruginite, vitrine necorespunzatoare, insecte moarte în vitrine, lichid sangvinolent scurs în vitrine, carne depozitata direct pe suprafață ruginita, miros pestilential în întreaga hală.

Claudiu Matei

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *