Ultima oră

Ai voie să calci linia de pe marginea şoselei? Noua regulă din Codul Rutier de care puţini şoferi au habar

Codul Rutier a suferit, de curând, o modificare legată de linia continuă de pe marginea şoselei. Dacă până acum nu exista o regulă clară, lucrurile s-au schimbat.

Astfel, şoferii trebuie să fie la curent cu noua legislaţie pentru a se asigura că nu sunt amendaţi de Poliţia Rutieră.

Ai sau nu voie să calci linia de pe marginea şoselei?
Nu există sofer care să nu ştie că linia continuă care desparte sensul de circulaţie nu trebuie călcata cu maşina. Acest gest se sancţionează, fiind extrem de periculos. Conform Articolului 120, alineatul 1, literă (i) din Codul Rutier, este “interzisă depășirea vehiculelor atunci când aceasta implică încălcarea marcajului continuu, simplu său dublu, care delimitează sensurile de mers, sau când autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus”.

De curând, însă, în Codul Rutier a apărut şi regula clară conform căreia conducătorii auto nu au voie să atingă nici linia de pe marginea şoselei. Aceasta reprezintă delimitarea părții carosabile prin care administratorul drumului „nu permite șoferilor să parcheze, staționeze sau să efectueze un viraj în acea zonă”. Aceasta poate fi depăşită doar dacă este însoţită şi de un marcaj discontinuu.

În cazul în care un şofer încalcă această regulă, el poate fi amendat de poliţişti cu 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă sume cuprinse între 660 şi 825 de lei.

Când poţi depăşi o maşină pe linie continuă, de fapt
România ocupă un loc fruntaş în topul ţărilor cu cele mai multe accidente. Şoferii ignoră regulile din Codul Rutier, motiv pentru care specialiştii auto şi poliţiştii de la Rutieră ţin să reamintească mereu acestora de urmările grave pe care abaterile le pot avea.

Un detaliu pe care mulţi conducători auto nu îl ştiu este cel legat de depăşirea pe linia continuă. Există anumite situaţii în care aceasta se poate realiza. De exemplu, manevra este permisă pe pasaje denivelate, poduri, sub poduri și în tuneluri în cazul vehiculelor cu tracțiune animală, motocicletelor fără ataș, mopedelor și bicicletelor, chiar şi pe linia continuă.

Condiţia pentru a face o astfel de depăşire este clară: vizibilitatea asupra drumului să fie asigurată pe o distanță mai mare de 20 de metri. Şi lăţimea drumului este foarte importantă: aceasta trebuie să fie de cel puţin 7 metri. O altă situaţie este aceea în care un agent de la Poliţia Rutieră dirijează traficul şi oferă indicaţii clare şoferilor.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *