– Detoxifică organismul. Cunoscută pentru rolul ei depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, stomacul şi intestinele. Se recomandă o cură cu salată de leurdă, timp de 3-4 săptămâni.
– Remediu pentru cancer. Planta stimulează sistemul imunitar, iar compuşii pe bază de sulf şi seleniu au o acţiune antitumorală puternică. Pentru prevenirea şi combatarea cancerului se recomandă frunzele de leurdă proaspete, în salată.
– Ajută inima. E un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor. Consumaţi 2 linguriţe de ulei de leurdă de câte 4 ori pe zi, înainte de masă, timp de cel puţin o lună.
– Tratează astmul. Substanţele din leurdă au efecte bronhodilatatoare, expectorante şi antiseptice, care-i ajută foarte mult pe astmatici. Planta are şi substanţe antivirale şi antibiotice şi este foarte bună în tratarea bronşitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.
– Bună pentru stomac. Leurda conţine substanţe cu proprietăţi vermifuge, care ajută la eliminarea praziţilor intestinali şi reface flora intestinală. E bună în tratarea colitelor, a constipaţiilor cronice, a diareei, a dizenteriei, a indigestiilor, a balonărilor etc. Se recomandă curele cu salată de leurdă timp de o lună, conform garbo.ro.
0 979