În ultimele decenii, stresul afectează din ce în ce mai multe persoane. Pe termen lung, această stare ajunge să ne îmbolnăvească atât fizic, cât şi psihic. Astfel, stresul cronic slăbeşte imunitatea şi favorizează apariţia problemelor digestive, cardiovasculare, a insomniilor şi a depresiei. De aceea, este necesar să învăţăm să îl prevenim şi să îl controlăm.
Situaţii precum moartea unui apropiat, un accident sau o pierdere mare de bani pot antrena stresul acut. Este vorba despre un eveniment tensionant temporar, care se remite în câteva ore sau zile. În cazul stresului cronic, starea încordată se menţine pe perioade lungi, fiind asociată, de regulă, cu stilul modern de viaţă. Un serviciu nesatisfăcător, un salariu mic, presiunile financiare (de pildă, plata ratei sau a alocaţiei), responsabilitatea pe care o implică îngrijirea unui părinte sau a unui copil bolnav, relaţia de cuplu conflictuală sau instabilă se numără printre factorii care întreţin stresul cronic.
Iată cum îl poţi combate
18:00-18:05 – Concentrează-te pe respiraţie. Gândeşte-te la două cuvinte şi rosteşte-le în gând atunci când inspiri şi expiri adânc. Repetă exerciţiul de 20 de ori. Dacă eşti acasă, poţi exersa stând jos, într-o poziţie cât mai relaxată.
18:05 – 18:10 – Prepară-ţi un ceai de tei şi bea-l în timp ce asculţi o muzică liniştitoare.
18:10-18:15 – Aprinde câteva lumânări şi încearcă să te concentrezi asupra lor. Lumina împiedică producerea melatoninei care poate declanşa stări depresive.