Evoluţia tehnologiei şi apariţia inteligenţei artificiale au revoluţionat modul de recrutare, în majoritatea domeniilor. Angajatorii caută acum oameni care se pot adapta uşor la noua realitate şi care să poată folosi noile tehnologii.
Gabriel Stanciu, vicepreşed. Asoc. Ind. Feroviare: Odată cu această nouă revoluție pe care o aduce în domeniu sau în toate domeniile inteligența artificială generativă, trebuie mai degrabă să știi ce să întrebi un astfel de acest tip de inteligență artificială, decât să faci cu mâna ta. Impactul tehnologie în calea ferată în ultimii, să spun, 20 de ani este absolut covârșitor.
Însă, cum oferta abundă de oportunităţi pe piaţa muncii, companiile au apelat la soluţii inovative pentru recrutarea sau fidelizarea angajaţilor.
Alexandra Barosso, director relaţii publice emitent tichete: Pe lângă tichetele de masă, care deja nu mai reprezintă un avantaj, această industrie ajută la accesul pentru oricare angajat la educație prin tichetele culturale, la hrană sănătoasă, la vacanțe.
Dragoș Gheban CEO companie consultanţă în recrutare: Încep să apară niște beneficii pe care putem să le numim exotice. Companiile încep să ofere, de exemplu, stock options în Statele Unite. Companiile de tehnologie. Vedem acolo finanțare pentru crearea biroului de acasă de o parte dintre companii.
Şi angajaţii din sistemul public au început să dobândească competenţe digitale.
Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Funcționarii publici trebuie să facă acel salt de a se pregăti, de a fi deschiși provocărilor noi. Am început încă din 2022, la nivelul Consiliului Național de Transformare Digitală, un proces de alfabetizare și de a promova aceste noi tehnologii. O altă investiție extrem de importantă pe care ne-am asumat la nivelul autorității este și competențe sau constă în competențe digitale pentru angajații întreprinderilor mici și mijlocii, o schemă sau proiect cu o logică de schemă, de ajutor de stat dedicat IMM-urilor, tocmai pentru a facilita și implementa practica la locul de muncă.
În România sunt în prezent active peste şase milioane de contracte individuale de muncă. Iar salariul mediu net pe ţară a ajuns la peste 1.100 de euro.