Ultima oră

ANRE a aprobat decontarea a 7,3 miliarde lei către furnizorii de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a verificat şi transmis spre decontare, în conformitate cu OUG 27/2022, o sumă de peste 7,3 miliarde lei, anunţă reprezentanţii instituţiei.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, un număr total de 84 de societăţi au depus 729 de cereri, din care au fost aprobate, pentru clienţi casnici 211 şi pentru clienţi noncasnici 330.

Un număr de 10 cereri pentru clienţi casnici au fost declarate neeligibile.

Suma transmisă către Ministerul Energiei, pentru clienţi noncasnici depăşeşte 4,498 miliarde lei, iar cea transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru clienţi casnici, de 2,849 miliarde lei.

,,Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 a crescut cu 604.725.606,47 lei faţă de suma din Informarea de presă din data de 24.11.2022. Diferenţa de 178 cereri depuse pentru decontare reprezintă cererile care se află în diferite stadii de analiză, iar, pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, menţionează ANRE.

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, precizează că autoritatea a finalizat platforma informatică privind decontarea sumelor aferente schemei de sprijin conform OUG 119/2022, iar operatorii pot încărca datele şi documentele justificative în vederea verificării acestora cu maximă operativitate.

Recent, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța că Ministerul Energiei şi cel al Muncii nu mai trebuie să primească bani la rectificarea bugetară pentru decontarea plăţilor către furnizori de energiei, întrucât aceste plăţi se fac dintr-un cont special unde se acumulează impozitele plătite de producătorii şi traderii de energie.

,,Furnizorii şi-au primit banii pentru deconturile care au ajuns la plată la Ministerul Energiei şi la cel al Muncii. Prin OUG 119, mecanismul acesta s-a schimbat, adică traderii, producătorii şi alţi jucători de pe piaţa energiei plătesc un impozit care se strânge în Fondul de Tranziţie Energetică, iar din acel cont de disponibil cele două ministere solicită şi trag banii necesari pentru deconturile avizate de ANRE pentru aceste două ministere. Nu mai era necesar ca din bugetul de stat să acorzi credite bugetare către cele două ministere pe această componentă, pentru că ea se autofinanţează”, a transmis Adrian Câciu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *