Comunicatul JAI anunță că România și Bulgaria au prezentat măsuri pentru protecția frontierelor, dar ridicarea controalelor la granițele terestre va fi luată într-o nouă ședință, fără a oferi alte detalii.
„Președinția a raportat, de asemenea, cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului. Bulgaria și România au prezentat măsurile pe care le-au pus în aplicare de la decizia Consiliului din decembrie pentru a-și proteja frontierele externe și pentru a combate migrația ilegală.”, se menționează în comunicat.
O nouă decizie a Consiliului este necesară pentru a stabili data la care vor fi ridicate controalele la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria, conform comunicatului emis după reuniunea miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană de joi. Următoarea întâlnire a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne este programată pentru 12-13 decembrie.
Înaintea reuniunii, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a subliniat că Viena continuă să se opună aderării complete a României și Bulgariei la Schengen.
„Miniștrii au discutat starea spațiului Schengen și au făcut schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Miniștrii s-au axat pe creșterea rezilienței frontierelor externe ale UE și, în special, pe îmbunătățirea calității controalelor la frontiere și pe îmbunătățirea cooperării cu țările terțe. Numeroase delegații au subliniat importanța furnizării de resurse adecvate pentru protecția frontierelor externe și a asigurării utilizării complete a sistemelor de informații ale UE. Miniștrii au subliniat, de asemenea, rolul Frontex în sprijinirea statelor membre și a țărilor terțe cu care a semnat acorduri.”, mai precizează comunicatul.
„Consolidarea securității frontierelor noastre externe este de o importanță capitală pentru președinția maghiară. Ne menținem angajamentul de a asigura aderarea deplină la spațiul Schengen a Bulgariei și a României cât mai curând posibil.” , a subliniat Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne.
Gerhard Karner: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”
Chiar înainte de deschiderea ședinței JAI, dedicată evaluării posibilei aderări a României la Spațiul Schengen, un oficial austriac a afirmat că, deși există motive de optimism, România și Bulgaria nu sunt încă pregătite pentru o admitere completă.
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a afirmat că, deși s-au realizat progrese, România și Bulgaria nu sunt încă pregătite pentru admiterea completă în spațiul Schengen.
„Controalele suplimentare la frontieră au dus la reducerea presiunii în multe țări”, a spus el.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a adăugat Gerhard Karner.
Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, a declarat că își dorește ridicarea controalelor la frontierele României și Bulgariei înainte de încheierea mandatului său. Se preconizează că va fi înlocuită de Magnus Brunner, actualul ministru austriac de finanțe, în decembrie sau ianuarie, odată cu instalarea noii Comisii Europene.
România a aderat la Spațiul Schengen aerian și maritim pe 31 martie. Astfel, pasagerii care zboară către sau dinspre alte state membre Schengen nu mai sunt supuși controlului de frontieră.