Profesorul univ. dr. Marin Cârciumaru, care a făcut descoperiri de senzație în peștera Ciorii din Peștișani, va fi distins cu titlul de „Cetățean de Onoare“.
„Decernarea oficială a titlului de ”Cetățean de Onoare al comunei Peștișani” a domnului prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, va avea loc vineri 4 octombrie într-un cadru festiv. Așadar, vineri la ora 11.00, la Sala de Festivități din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Peștișani (vizavi de Primăria Peștișani), invităm localnicii care au participat la cercetările efectuate de prof. Marin Cârciumaru și echipele sale de studenți la Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani să-i fie alături domnului profesor la acest moment emoționant. Tot atunci va fi prezentată și cartea scrisă de acesta și intitulată THE MIDDLE AND UPPER PALAEOLITHIC FROM THE CIOAREI CAVE – BOROŞTENI (ROMANIA)“, au transmis reprezentanții Primăriei Peștișani.
Peştera Ciorii, din satul Boroşteni, are o importanţă majoră în istoria omenirii. Aici s-a găsit una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa. Urmele existenţei umane descoperite în peşteră datează de aproximativ 50.000 de ani. Omul de Neanderthal şi, mai târziu, Homo Sapiens, omul de astăzi, au trăit în această peşteră, ascunsă privirii în desişul vegetaţiei unui versant al Munţilor Vâlcanului. În peşteră s-au făcut timp de zeci de ani săpături arhelogice. Unul dintre cei mai cunoscuţi arheologi români, Marin Cârciumaru, a fost atras de tezaurul ascuns în această peşteră şi timp de peste 20 de ani a făcut săpături pentru scoaterea acestuia la lumină.
În peştera Cioarei au trăit mai multe specii de animale, unele dintre ele dispărute cu mult timp în urmă.