Dezvăluiri

Asistent medical, acționat în judecată pentru 3.000 de lei. Managerul Mitroi a încasat, NELEGAL, de 10 ori mai mult, dar își menajează bugetul personal și a contestat raportul Curții de Conturi!

Managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, Constantin Mitroi, acționează cu dublă măsură când e vorba despre interesele pecuniare ale sale, cele ale membrilor Comitetului director, ale personalului TESA sau ale unui simplu asistent angajat al instituției. Cristian Bălașa, asistent medical, a fost acționat în judecată de SJA Gorj pentru recuperarea diferențelor salariale acordate în plus, timp de cinci luni, suma cifrându-se în jurul a 3.000 de lei, potrivit constatărilor Camerei de Conturi Gorj. Cu toate că inspectorii de conturi au stabilit că Mitroi a încasat necuvenit, indemnizație de hrană, de zece ori mai mult, adică peste 30.000 de lei, SJA nu s-a îndreptat în justiție împotriva managerului, ci a contestat raportul Camerei de Conturi.

Pentru unii, ciumă…

Inspectorii de conturi au constatat că salariul asistentului medical Cristian Bălașa a fost stabilit eronat, iar acesta a încasat, în intervalul octombrie 2018-februarie 2019, drepturi salariale necuvenite în sumă totală de 2.879 lei, din care 63 lei contribuții asiguratorie de muncă, fiind calculate accesorii, respectiv dobânzi și penalități, în valoare totală de 223 lei.
Măsura stabilită de inspectorii Camerei de Conturi a fost recuperarea banilor, până la data de 31 octombrie a.c, iar cu patru zile înainte de expirarea termenului SJA l-a acționat în judecată, în răspundere patrimonială, primul termen fiind deja fixat în ianuarie, anul viitor.

… pentru el și amploiații săi, mumă

În cadrul aceleiași verificări, inspectorii de conturi au constatat că managerul Constantin Mitroi și membrii Comitetului director din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj au beneficiat, în afara cadrului legal, de indemnizație de hrană în valoare totală de 30.888 lei, ce a condus la înregistrarea unor plăți nelegale si la majorarea cheltuielilor de personal ale entității. Mai exact, cu toate că prin contractul de management încheiat în aprilie 2018, nu era prevăzută îndemnizație de hrană, Mitroi a încasat nelegal suma totală de 6.712 lei pentru care au fost plătiți 151 lei contribuție asiguratorie de muncă, la care se adaugă accesorii, respectiv dobânzi si penalități, la valoarea netă a indemnizației încasata de managerul general al entității, până la data de 14 aprilie 2020, în valoare totala de 472 lei. De asemenea, membrii Comitetului director, din care fac parte pe lângă managerul general și directorul medical, directorul economic, directorul tehnic şi asistentul şef, au încasat de asemenea îndemnizație de hrană în mod nelegal. Trebuie spus că, cu excepția lui Mitroi, celelalte funcții din Comitetul director sunt ocupate interimar, nefiind organizat concurs, motiv pentru care managerul nu a încheiat contract de administrare cu membrii acestuia. Indemnizația de hrană acordată nelegal celor patru membrii interimari ai Comitetului director in perioada martie 2018– februarie 2020 a fost în sumă totală de 23.497 lei, la care se adaugă alți peste 2.100 de lei contribuție asiguratorie de muncă, accesorii, respectiv dobânzi si penalități.
Mai mult, timp de doi ani, în perioada martie 2018-februarie 2020 a fost achitat nelegal sporul pentru radiații personalului tehnico-economic și administrativ în procent de 10%, în valoare totală de 101.195 lei, deși acest spor nu este prevăzut de nici unul dintre actele normative care reglementează stabilirea drepturilor salariale și a altor drepturi cuvenite personalului contractual din serviciile de ambulanță. Alte accesorii, respectiv dobânzi și penalități, cumulează 7.031 lei.
Cu toate că inspectorii de conturi au decis stabilirea întinderii prejudiciului, reprezentand indemnizatie de hrană acordata managerului și celorlalți membri ai Comitetului director și aplicarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia, până la 31 octombrie a.c., de această data Constantin Mitroi nu s-a mai grăbit să inițieze o acțiune în justiție împotriva sa, a acoliților săi din Comitetul director și
personalului TESA din SJA.
Fiind în joc bugetul său personal, din care trebuia să înapoieze cei peste 30.000 de lei, încasați nelegal, Mitroi a contestat la Tribunalul Gorj întreg raportul întocmit de inspectorii Camerei de Conturi, procesul urmând se se reia în prima lună a anului viitor, după ce, la primul termen judecarea acestuia s-a amânat pentru a fi citat reclamantul, adică SJA.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *