Dezvăluiri

Au “pus ochii” pe rezerva de cărbune de la Seciuri. „Am crea locuri de muncă”

Conducerea Complexului Energetic Oltenia poartă discuții cu oameni de afaceri interesați să exploateze rezerva de lignit de la fosta Carieră Seciuri de pe raza comunei Roșia de Amaradia.

Cariera Seciuri a fost închisă în urmă cu aproximativ 10 ani. De-a lungul timpului, diverși investitori s-au arătat interesați de rezerva de lignit de pe raza comunei Roșia de Amaradia. Primarul Liviu Cotojman a tot cerut conducerilor CE Oltenia să reia activitatea minieră, însă, nu s-a întâmplat acest lucru. Rezerva de lignit ar fi de aproximativ 30 de milioane de metri cubi care se află la suprafață și poate fi exploatat ușor. Liviu Cotojman a aflat de la actuala administrație a CEO că poartă discuții cu oameni de afaceri interesați să exploateze rezerva de cărbune. Primarul comunei Roșia de Amaradia militează pentru proiectul de brichetare a lignitului pe care l-a prezentat în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.

“Ultimele discuții pe care le-am avut și în campania electorală, pentru că nu am dorit să ies în campania electorală să spun lucruri care nu se concretizează sau care nu sunt adevărate. M-au informat că sunt discuții în cadrul CEO și din partea investitorilor. Eu, totuși, zic că cea mai bună variantă pentru valorificarea resursei locale de pe raza localității Roșia de Amaradia, fiind vorba despre zăcămintele de cărbune din localitatea noastră ar fi brichetarea acestei rezerve de cărbune. E o chestie altfel decât o redeschidere normală care, zic eu, ar avea culoar favorabil, în condițiile în care știm foarte bine că sunt oportunități pentru o astfel de investiție. Altfel, o redeschidere a carierei se face doar cu aprobări speciale, în contextul în care știm foarte bine că CEO are un alt obiectiv, producerea energiei verzi ca alternativă la resursa de cărbune. Noi încercăm, prin acțiunile pe care vrem să le implementăm prin această strategie, să venim cu o altă variantă, aceea de brichetare. Am crea locuri de muncă, valorificăm resursa locală. Eu spun că vor fi foarte mari comenzile și în felul acesta punem în aplicare și dorința mea veche de a redeschide, oarecum, această carieră, dar în forma aceasta de brichetare a rezervei de cărbune”, afirmă Liviu Cotojman.

De ce nu a fost redeschisă Cariera Seciuri?

Liviu Cotojman susține că nu s-a putut relua activitatea minieră pe raza comunei Roșia de Amaradia din cauza managementului deficitar din ultimii ani de la Complexul Energetic Oltenia.

„Managementul de la CEO a fost unul care a lăsat de dorit, după părerea mea, cu excepția unei perioade conduse de Burlan, când s-a înregistrat și profit la CEO, restul au fost niște perioade, când CEO a mers pe pierderi și dacă nu venea subvenția de la guvern, acel sprijin financiar pentru cumpărarea certificatelor verzi, puteam vorbi, azi, de închiderea CEO. Eu, uneori, rămâneam, stupefiat, când auzeam la televizor sau din presă cum că au mai reușit să obțină aprobări pentru extinderea excavației miniere în anumite zone. Au scos din fondul forestier nu știu ce suprafețe, dar suprafețe mici pentru a avea continuitate, în condițiile în care sunt 30 de milioane de metri cubi la Roșia de Amaradia de cărbune la suprafață și strategia e una care avantajează CEO din toate punctele de vedere. CEO este obligată să redea și terenurile agricole acolo unde s-a încheiat activitatea minieră și dacă mută sterilul de pe stratul de cărbune în groapa remanentă, rezolvă două probleme. Nivelează și terenul, redau terenul în circuitul agricol, nu mai sunt nevoiți să plătească uzufruct proprietarilor și descopertează startul de cărbune, variantă în care nu numai agenții privați vor dori să exploateze această rezervă. Eu zic că și CEO, o bună perioadă, va fi salvată, valorificând această rezervă de cărbune, fără costuri substanțiale”, a adăugat primarul.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *