De la 1 februarie, România va începe vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV). Astfel, după această dată, imunizarea românilor se va face în paralel cu cele două seruri.
Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV lămurește un lucru important, și anume dacă cetățenii pot opta pentru serul Moderna sau pentru cel produs de Pfizer/BioNTech.
„În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel – persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.
Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2.
Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale”, a spus Călin Alexandru, la Digi24.
Diferenţe vaccin Pfizer – Moderna
Ambele vaccinuri funcţionează prin aceeaşi tehnologie cu ARN mesajer şi au o eficienţă similară, însă există şi câteva mici diferenţe. În cazul vaccinului Moderna, rapelul se va realiza la 28 de zile, iar în cazul celui de la Pfizer, rapelul va fi la cel puţin 21 de zile distanţa.
Totodată, persoanele de peste 16 ani pot primi vaccinul Pfizer, însă serul Moderna nu este recomandat tinerilor sub 18 ani.
Vaccinul Moderna va putea fi administrat în centrele de vaccinare, alături de cel de la Pfizer-BioNTech.
Alegerea tipului de vaccin care va fi administrat unei persoane este făcută de personalul medical, însă pacientul poate refuza serul respectiv şi poate opta pentru alternativa acestuia. Totul depinde de stocul de doze disponibil în centrul de vaccinare.
Românii vor putea fi vaccinați cu serul Moderna din 1 februarie
Din 1 februarie, la centrele de vaccinare din România, va începe administrarea serului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile, a anunțat, miercuri seara, Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).
Totodată, începând cu data de 28 ianuarie, se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale.
sursa: antena3.ro