Ultima oră

Avertisment! O nouă boală s-ar răspândi rapid, potrivit OMS


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenţia asupra apariției unei noi boli care se răspândește cu rapiditate în Europa.
Tot mai multe persoane din Europa au ajuns să fie internate în Europa, după ce au fost infectați cu noul virus, psitacoză, numită și „Boala papagalului”.

Când a început „Boala papagalului”

Noua epidemie, se pare că, ar fi avut debutul în anul 2023, însă continuă și în prezent. Virusul a făcut deja mai multe victime în Europa. Ba mai mult, au fost raportate decesul a cinci persoane.

Unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire

În cursul anului 2023, Austria a raportat 14 cazuri confirmate, iar anul acesta încă 4. Și în Danemarca au fost raportate în luna februarie 23 de cazuri de infectare cu boala papagalului. Majoritatea infectărilor au provenit de la la păsări de companie sau de la porumbeii de curse. De asemenea, în cursul anului 2023 și în primele luni ale anului 2024 au fost raportate zeci de cazuri și în Germania, Suedia și Olanda. Un risc mai mare de îmbolnăvire îl au astfel angajaţii din magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinari sau crescătorii de păsări, notează stirilekanald.ro. Totodată, Suedia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de febră a papagalilor începând cu 2017.

Cum se transmite boala

Psitacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului, este o infecție pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci. Boala ar putea veni de la următoarele păsări: papagali, canari, vrăbii, porumbei etc. Îmbolnăvirea apare după contactul direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate. Omul se poate infecta prin inhalarea aerosolilor proveniţi din secreţii si excremente, muşcătura păsărilor sau contactul direct cu animalul infectat.

Simptomele bolii

Potrivit bioclinica.ro, după o perioadă de incubaţie de 1-2 săptămâni boala poate debuta brusc cu febră înaltă şi frisoane sau progresiv cu creşterea treptată a febrei şi disconfort general. Se remarcă tusea persistentă uscată sau productivă cu spută mucoidă cu striuri de sânge. Frecvent, ritmul cardiac este scăzut iar cefaleea este difuză şi severă. Alte manifestări includ inapetenţă, mialgii, artralgii, erupţii maculare eritematoase, iar spre sfârşitul primei săptămâni se pot instala tulburări gastro-intestinale. Endocardita este o complicaţie rară, cele mai afectate fiind persoanele cu istoric de reumatism articular acut sau valvulopatii congenitale. Sursa: Bugetul.ro

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *