Conducătorii care depășesc viteza legală de deplasare pe drumurile publice riscă sancțiuni usturătoare dacă sunt prinși de aparatele de radar amplasate de autorități.
Gestul greșit pe care îl practică majoritatea șoferilor
Conducătorii auto au tendința de a apăsa frâna atunci când depășesc viteza legală și observă brusc un aparat de radar. Cu toate că intenția lor este aceea de a reduce rapid viteza și de a scăpa „basma curată”, aceștia trebuie să fie conștienți de faptul că gestul de frânare îi pune și mai mult în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Aparatele de radar au capacitatea de a depista vitezomanii din trafic cu mult timp înainte ca aceștia să le observe. Conform informațiilor din spațiul public, anumite aparate radar detectează viteza de la o distanță de aproximativ 1.000 de metri. Așadar, raza acestor echipamente variază de la zero la 1.000 de metri. Este important de menționat faptul că distanța de la care se declanșează aparatul depinde de tehnologia utilizată la fabricarea sa. Șoferii care frânează brusc, având viteză foarte mare, riscă să provoace accidente rutiere grave.
Ce sancțiuni riscă șoferii vitezomani
Șoferii care nu respectă legea se pot alege cu sancțiuni usturătoare, conforme cu prevederile Codului Rutier. Amenzile sunt cuprinse între 330 și 3.000 de lei, în funcție de viteza depistată. De asemenea, se pot alege și cu puncte de penalizare.
Valoarea punctului de amendă se stabilește în funcție de salariul minim, reprezentând 5% din acesta. În prezent, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei. Guvernul a decis plafonarea punctului de amendă la salariul minim de la 1 ianuarie. Astfel că noua majorare, de la 1 iulie, la 3.700 de lei nu a influențat și amenzile.
Singura categorie de șoferi care pot scăpa basma curată sunt cei care depășesc viteza legală cu mai puțin de 10 km/h. Se aleg doar cu un avertisment, atât timp cât nu există și alte abateri de la legislație.
Ce amenzi primesc șoferii care depășesc limita legală
– pentru depășirea vitezei cu 10 până la 20 km/h sancțiunea este de două sau trei puncte de amendă (330 sau 495 de lei) și două puncte de penalizare;
– pentru depășirea vitezei cu 21 până la 30 km/h sancțiunea este de patru sau cinci puncte amendă (660 sau 825 de lei) și trei puncte de penalizare.
– pentru depășirea vitezei cu 31 km/h până la 40 km/h sancțiunea este de 6 până la 8 puncte de amendă (de la 990 la 1.320 de lei) și patru puncte de penalizare.
– pentru depășirea vitezei cu 41 până la 50 km/h sancțiunea este de 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.485 lei până la 3.300 de lei) și șase puncte de penalizare.
– pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h sancțiunea este de 9 până la 20 de puncte de amendă (sancțiune maximă de 3.300 de lei) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.