Laura Drăgotescu este avocatul mamei lui Paraschiv în dosarele în care aceasta s-a judecat cu Instituția Prefectului – Județul Gorj și Inspectoratul de Stat în Gonstrucții Gorj pentru blocul construit ilegal pe strada Bradului din Tg-Jiu. Drăgotescu l-a apărat pe Paraschiv în litigiile acestuia aflate pe rolul instanțelor de judecată. Tot avocata Drăgotescu a fost angajată de societatea Transloc SA, în vremea în care directorul general al acesteia era Mihai Paraschiv, după ce un raport al ANAF a descoperit un prejudiciu de peste 2 milioane de lei în dauna firmei.
De ce vrea doamna avocat în Consiliul Local Tg-Jiu din partea USR? Pentru a avea acces, în continuare, la dosarele în care este implicat amicul său Paraschiv, cel care i-a băgat bani frumoși în conturi, în contextul în care Consiliul Local Tg-Jiu, ca unic acționar al societății de transport public Transloc SA, este organismul care propune și votează membrii în Adunarea Generală a Acționarilor.
Dosarele Transloc
Dezastrul financiar de la Transloc SA a fost reliefat într-un raport de control de 400 de pagini al ANAF, întocmit în anul 2021, dar și într-un document al Curții de Conturi, ba chiar și în raportul de audit al auditorului independent, elaborat în mai 2022.
În urma controlului ANAF, dispus de organele de cercetare penală în dosarul nr. 74/P/2020 aflat la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al IPJ Gorj, s-a stabilit că Transloc a primit ilegal o compensație de 2.072.513 lei de la municipalitate. Banii au fost deja executați din contul Transloc SA de către ANAF. Organele de inspecție economico-financiară au constatat că ”au fost obținute ilegal venituri de la Municipiul Tg-Jiu în sumă de 2.072.513 lei reprezentând compensații de serviciu public solicitate și încasate necuvenit ca urmare a prestării serviciului de transport public local cu mijloace de transport care nu sunt în proprietatea societății sau a Municipiului Târgu Jiu, nu sunt deținute de acestea prin contracte de leasing, și nu sunt nominalizate în Anexa 5.2 Lista mijloacelor de transport utilizate la prestarea PSO la contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local”. Începând cu anul 2020, Transloc SA a închiriat, de la două societăți de casă ale directorului Paraschiv, șase autobuze pentru transportul public de călători. Practic, Paraschiv și-a băgat la încasare fostul său partener de afaceri, Ciprian Badea Miss, cu firma Paritech Systems SRL și pe finul său, Constantin Trăsnea, cu societatea Prestoscav Truck SRL, care au încasat sume colosale, în urma unor contracte de închiriere atribuite direct.
Conform raportului asupra auditului situațiilor financiare ale Transloc SA, suma de 147.000 de lei, reprezentând accesorii aferente compensației de 2 milioane de lei, încasată necuvenit de la Primăria Tg-Jiu, trebuie recuperată de la persoanele responsabile, după identificarea acestora, potrivit unei măsuri dispuse de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, în urma unui control la Transloc SA.
Mai mult, plățile de 2,5 milioane de lei, considerate ilegale de către echipa de inspecție fiscală, la care se adaugă alte aproape 200.000 de lei, reprezentând dobânzi de întârziere și penalități, trebuie recuperate de la aceleași persoanele responsabile din conducerea societății.
În legătură cu aceste aspecte, așa cum se menționează în raportul de audit, înregistrat în mai 2022 la Transloc, trebuia emisă o hotărâre a AGA pentru respectarea termenelor de îndeplinire a măsurilor dispuse de ANAF, însă acționarii, nu s-au grăbit să recupereze banii.
Trebuie spus că, banii din subvenția de peste 10 milioane de lei, anual, de la bugetul public al municipiului Tg-Jiu, au fost la dispoziția lui Mihai Paraschiv, director care își făcuse salariul 15.000 de lei.
În încercarea sa de a scăpa de obligativitatea de a returna banii la bugetul societății și municipiului Tg-Jiu, în prima lună a lui 2022, Paraschiv a făcut toate diligențele ca prietena sa, Laura Drăgotescu să reprezinte Transloc în instanță. Pe mulți bani, evident. Astfel, Transloc SA a încheiat un ”contract de asistență juridică”, prin atribuire directă, cu Cabinet Individual de Avocat Laura Antonela Drăgotescu, în condițiile în care, la acea data, societatea avea doi consilieri juridici: unul angajat și celălalt detașat, în cadrul Transloc. Consiliul de Administrație al Transloc SA l-a împuternicit, prin Hotărârea nr.2, din data de 17 ianuarie, pe directorul general Paraschiv să încheie acel contract de asistență juridică. A urmat, pe 21 ianuarie, și hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, prin care s-a decis împuternicirea lui Paraschiv, iar cinci zile mai târziu, pe 26 ianuarie, acționarii au aprobat încheierea contractului. Așadar, contractul pentru asistență juridică specializată a fost parafat în aceeași zi, 26 ianuarie, cu avocata Laura Drăgotescu, prietenă veche a directorului Paraschiv, iar suma contractului a fost ținută ”la secret” de Paraschiv.
De altfel, încă de la instalarea în funcție, decembrie 2019, Mihai Paraschiv a parafat un contract pentru servicii juridice de specialitate cu cabinetul avocatei Drăgotescu. ”În perioada 01.12.2019 – 24.10.22 Societatea Transloc SA a avut încheiat cu un Cabinet Individual de Avocat un contract de reprezentare juridică specializată în scopul soluționării speței privind documentele și măsurile emise în urma controlului ANAF din anul 2021”, se menționa într-un răspuns la o solicitare a GorjOnline.
Raportul ANAF a fost contestat în instanță, însă, mai întâi s-a încercat, fără succes, suspendarea efectelor acestuia. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea, definitiv, încă din martie, anul trecut. Ulterior, dosarul s-a plimbat între Tribunalul Gorj și Curtea de Apel București, iar în februarie a.c., a fost constatat un conflict negative de competență care trebuie soluționat tot de ÎCCJ. Practic, s-a mers la trecerea timpului, pe cereri de suspendare, respinse în totalitate, și pe conflictul de competență al instanțelor.
După demiterea lui Paraschiv, avocata Drăgotescu și-a păstrat colaborarea cu Transloc, altfel amicul său nu mai avea acces la informațiile din dosare. Relative recent, ANAF a mai descoperit un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, în dauna Transloc, tot din cauza rablelor închiriate de Paraschiv de la firmele sale de casă.
Între timp, la DNA a crescut numărul de dosare penale în care se fac cercetări cu privire la comiterea de infracțiuni în timpul mandatului lui Paraschiv.
Dosarul Voicu
Numele avocatei Laura Drăgotescu, candidată acum la funcția de consilier local din partea USR, a apărut și în interceptările DNA, în dosarul în care au fost arestați și condamnați pentru fapte de corupție judecătorul ÎCCJ, Florin Costiniu, fostul senator Cătălin Voicu şi oamenii de afaceri Costel Caşuneanu si Marius Locic.
Potrivit România Liberă, procurorii anticoruptie au facut publice interceptarile unor convorbiri telefonice din care rezulta tendinta inculpatilor de a preconstitui probe si de a-i invata pe martori ce sa spuna. Astfel, dupa ce a aflat ca este interceptat de anchetatori, Catalin Voicu l-a chemat la Bucuresti ( prin telefonul intermediarului Adrian Costel Ivan ) pe asa-zisul sau fin, Radu Dan Floarea, (om de afaceri gorjean, al cărui avocat era Laura Drăgotescu –n.r.) pentru a regiza o convorbire telefonica ce urma sa fie interceptata de procurori. Din convorbirea regizata trebuia sa rezulte necesitatea inapoierii “imprumutului” de 200.000 de euro luat de la Casuneanu. Surpriza, insa: procurorii l-au tinut sub observatie si pe “finul” Floarea si asa au aflat cum a incercat Voicu sa-i pacaleasca pe procurori. Potrivit anchetatorilor, “prin acţiunile întreprinse, inculpatul Cătălin Voicu a încercat să zădărnicească în mod direct aflarea adevărului, dovadă în acest sens fiind şi conţinutul convorbirii telefonice purtată de Radu Dan Florea cu Drăgotescu Laura Antonela, în 29 martie 2010”. Din aceasta convorbire interceptata rezulta ca Radu Dan Floarea nu a imprumutat de la Voicu 200.000 de euro, ca nu este finul lui Voicu. Mai mult, Floarea afirma ca, daca va fi chemat la DNA, va spune tot adevarul, ceea ce probabil a si facut.
Convorbirea care anulează apărarea senatorului Voicu şi a lui Costel Căşuneanu
Laura Antoanelea Drăgotescu: Alo!
Radu Dan Floarea: Da, Laura
Laura Drăgotescu: Ăă, ce faceţi?
Radu Dan Floarea: Zi, că stau de vorbă cu cineva
Laura Drăgotescu: Ăă, dădu la Realitatea o convorbire dintre dumneavoastră şi ăla.
Radu Dan Floarea: Cum?
Laura Drăgotescu: Că…bine, ideea era următoarea: că Voicu a încercat să preconstituie probe pentru a induce în eroare justiţia, că după ce a văzut în dosar la…acolo că e interceptat telefonul, v-ar fi sunat pe dumneavoastră, chipurile să îi restituiţi sumele de bani împrumutate, ca să-şi justifice declaraţia pe care a dat-o el la instanţă. La instanţă….la parchet.
Radu Dan Floarea: Cum, mă?
Laura Drăgotescu: Deci, pe Realitatea TV.
Radu Dan Floarea: Da
Laura Drăgotescu: Spuseră aşa: că ăsta, senatorul Cătălin Voicu…
Radu Dan Floarea: Da.
Laura Drăgotescu: a incercat sa preconstituie probe si ca de asta se solicita arrest… aceasta-I unul dintre motivele pentru care se solicita arestarea lui. Pentru ca, dup ace a vazut la Parchet ca sunt autorizate interceptarile telefonice
Radu Dan Floarea : Asa
Laura Dragotescu:…Pe telefonul lui
Radu Dan Florea: Da…
Laura Drăgotescu: El a dat declaraţia că ar fi luat banii pentru un fin de-al lui
Radu Dan Florea: Aşa…
Laura Drăgotescu: Înţelegeţi? Şi după ce a văzut că îi sunt interceptate telefoanele, ca să îşi constituie probe în favoarea a ce a declarat el…
Radu Dan Florea: Da
Laura Drăgotescu: Intelegeti? Si dup ace-a vazut ca-I sunt interceptate telefoanele , ca sa-si constituie probe in ce-a … in favoarea a ce-a declarat el , v-a sunat pe dumneavoastră
Radu Dan Florea: Da
Laura Drăgotescu: Ca să …şi… dă o parte din convorbire, în care vă întreabă, domne, îmi…păstrăm termenul, ceva de genul ăsta, ne încadrăm în terrmen că tre să dăm banii omului şi că…
Radu Dan Florea: Eu ce am avut de dat i-am dat bani înapoi, băi, frate, ce mă bagă pe mine?
Laura Drăgotescu: Păi…eu vă spusei ce dădură pe Realitatea. Nu vă acuză pe dvs pe Realitatea, dar apăru numele
Radu Dan Florea: Doamne, ia-mă! Eu ce am avut datorie eu i-am dat-o
Laura Drăgotescu: Da, ei interpretează că v-ar fi sunat pe dvs ca să justifice declaraţia pe care a dat-o el că au fost banii luaţi împrumut pentru dvs, pentru…
Radu Dan Florea: Măi, eu ce am avut datorie am dat. şi cu aia gata. Po să mă cheme oricine oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani, dar eu i-am dat bani înapoi şi cu aia gata. eu nu intru în c… de genul ăsta, în care văd că e băgat. Doamne
Laura Dragotescu: Deci, nu era ca sa va acuze pe dvs, era, cum sa va zic
Dan Radu Flooarea: Pe ce de-te, pe bandă sau pe ce?
Laura Drăgotescu: Pe realitatea, pe … scrie şi pe net, de pe net vă pot citi articolul.
Radu Dan Florea: Da, ia zi-mi şi mie.
Laura Drăgotescu: Staţi aşa, staţi o ţâră cu mine. Şi pe bandă dădu din stenograme doar atâta: Domne tre să dăm că v-ar fi sunat pe dvs şi i-aţi fi spus că domne tre să dăm banii înapoi, tre să dau, să dea banii înapoi.
Radu Dan Florea: Eu, am spus eu aşa ceva?
Laura Drăgotescu: Nu, el v-ar fi spus dvs.
Radu Dan Florea: A!
Laura Drăgotescu: Domne, tre să dăm banii înapoi, ne încadrăm în termen şi…
Radu Dan Florea: În care termen, eu nu ştiu ce termen, că eu ce termene am avut le-am respectat.Ce am avut le-am dat şi eu nu ştiu de unde a luat acei bani. Mie cât mi-a dat, mi-a dat el, nu mă interesează.
Laura Drăgotescu: Păi asta, asta spune şi în articol.
Radu Dan Florea: Păi eu, ce, mă bag în arhitecturi, la tâmpenii, la…
Laura Drăgotescu: Deci, asta se spune şi în articol, că asta a încercat să facă cumva, să preconstituie probe în favoarea a ceea ce…susţin că sena..Uitaţi! Staţi că vă citesc. Că nu e lung, daca stati doua minute vi-l citesc.
Radu Dan Florea: Te rog.
Laura Drăgotescu: Cătălin Voicu…procurorii DNA susţin că senatorul Voicu ar fi încercat să preconstituie probe pentru apărarea sa…
Radu Dan Florea: Aşa..
Laura Drăgotescu: Conform documentului menţionat în referatul trimis la Parlament. Conform documentul menţionat…
Radu Dan Florea: Aşa…
Laura Drăgotescu: În 11 decembrie, Cătălin Voicu le-a declarat procurorilor că a beneficiat de un singur împrumut de la omul de afaceri Căşuneanu, şi anume 200.000 de euro
Radu Dan Florea: Aşa…
Laura Drăgotescu: Bani pe care i-ar fi folosit pentru a-l ajuta pe finul său, Dan Floarea Radu Hm..(îşi drege vocea). Senatorul….de când sunteţi dvs finul ăstuia?
Radu Dan Florea: Eu nu sunt finul lui în primul rând.
Laura Drăgotescu: Păi ştiu. A! Uitaţi, staţi că a apărut şi stenograma.V-o citesc toată…că a apărut până şi stenograma
Radu Dan Florea: Ia, zii!
Laura Drăgotescu : Asa . Senatorul Voicu a nai spus ca finul sau executase reparatii la un campus universitar di Tg jiu , iar beneficiarul, Ministerul invatamantului, nu ii achitase contravaloarea lucrarilor
Dan Radu Floarea: Asa.
Laura Dragotescu: in consecinta avea nevoie de bani pana ii primea de la minister
Dan Radu Floarea: Asa
Laura Dragotescu: In acelasi document se arata ca in ziua urmatoare audierii lui lui Voicu la DNA , senatorul i-a cerut finului sau, prin intermediul altei persoane , sa vina urgent la Bucuresti. Ulterior, sustin procurorii , in 21 decembrie cand Catalin Voicu a vazut in instant ca ii sunt interceptate convorbirile telefonice ar fi incercat sa preconstituie probe printr-o discutie la telefon cu finul sau care sa confirme declaratia data de senator la DNA din 11 decembrie, Si acum urmeaza discutia cu dvs. Va citesc stenograma ” Catalin Voicu: Unde esti, domnu fin Mai omule, trebuie sa-I dai neaparat banii omului aluia. E vorba de domnul Casuneanu. Dumneavoastra: Pana la sfarsitul anului e rezolvata. Catalin voicu: Pai, eu asa i-am promis, ca-I dam inapoi pana la sfarsitul anului…”
RADU Dan Floarea: Asta e discutie pe care voia sa mi-o inoculeze . Datoria mea – eu nu stiu de unde a luat-o şi eu i-am dat-o înapoi. Şi am destui martori că i-am dat-o înapoi.
Laura Drăgotescu : Da, pai uite ca apare in continuare: ” Catalin Voicu: Te incadrezi pana la sfarsitul anului? Dumneavoastra: Da, ne incadram…”
Radu Dan Floarea: AAA
Laura Dragotescu: Deci, asta e toata discutia.
Radu Dan Floarea: Deci, ăsta e faptul că m-a chemat la el, că mi-a dat, mi-a zis că ar fi luat banii de acolo. Eu nu ştiu de unde i-a luat şi când am auzit că pur şi simplu îmi cere chestia asta cu avocatul, cu tine, să te duci tu acolo, am plecat şi dus am fost. Eu nu mă bag în jocuri de genul ăsta, mă!
Laura Drăgotescu: Dar ai? Ce vrusei să te întreb..asta -I discuţie la telefon,nu?
Radu Dan Florea: Da, telefonică, îmi aduc aminte de ea. Da, îmi aduc aminte de ea, de încerca şi eu mă blocam că el are darul de a pune oprelişte pe om. Eu ştiam de datorie certă, care am datoria. Şi eu m-am achitat de datorie. Şi nici nu am..niciodată nu am primit asemenea sumă. Hai, mă! Să fim serioşi, ce dracu încearcă să îmi pună mie în cârcă? Eu nu mă bag în jocuri de genul ăsta, mă!
“LA DNA EU SPUN TOT ADEVARUL”
Laura Drăgotescu: Deci, şi interpretare ăstora de la Realitatea tot asta e. Adică cel puţin aşa susţin procurorii. Că ăsta a fost un telefon dat aşa, ca să justifice.
Radu Dan Florea: Du-te, mă, de aici! La DNA eu spun adevărul, am şi martori, am martori clar, am dat banii înapoi. Păi ce, eu sunt tâmpit la cap? Ce treabă am avut eu cu Căşuneanu? Ce bani am luat eu de la Căşuneanu? Nu am luat niciun ban. El m-a ajutat o dată cu nouăzeci, o dată cu două cu douăzzeci, o dată cu nu ştiu treizeci sau patruzeci, eu i’am dat banii înapoi. Când am avut probleme atunci i-am depus garanţia. Da? Dar că nu… am luat eu bani de la Căşuneanu şi de la dracu. Du-te, bă, de acia. Ia uite, manca-ti-as sufletu’!
Laura Drăgotescu: Da, o să vă sune sigur!
Radu Dan Florea: Păi mă cheamă, şi? Să spun adevărul. Ce pot să spun altceva?
Laura Drăgotescu: Păi bineînţeles… mai intră în discuţie chestia asta?
(discuţia se întrerupe brusc)
Laura Drăgotescu era, la acea vreme, avocata omului de afaceri gorjean Dan Floarea, și a declarat presei că va solicita lămuriri Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru interceptarea discuţiei telefonice dintre ea şi clientul său. Aceasta susținea, la acel moment, că DNA sau SRI, în mod ilegal, ar fi ascultat telefonul său sau al clientului său, întrucât nu le-a fost prezentat niciodată de anchetatori faptul că ar fi cercetaţi penal. Între timp, toți cei menționați în dosar au fost condamnați pentru comiterea unor fapte de corupție, la ani grei de închisore sau la pedepse cu suspendare.
Banii presupusi ca fiind obținuți ilegal nu înseamnă că au fost și acordați ilegal? A cui e vina, a lui Paraschiv ca i-a cerut sau a celor care i-au dat? Cind s-au dat banii nu s-au făcut verificări, nu s-a semnat pentru ei? Aia care i-au dat sunt cumva semiretarzi? Dai 2 milioane fără sa întrebi nimic, fără un minim de verificări, unde se duc banii, pentru ce sunt? Din păcate partea asta nu e abordata. Doar Paraschiv e de vina ca i-a cerut! Aia care i-au dat sunt inocenți! Nu o sa fie publicat comentariul dar măcar sa-si pună și autorul articolului niște întrebări…