Moderaţia este cheia
Indiferent dacă optezi pentru vinul alb sau roșu, este recomandat să consumi vinul cu moderație pentru a te bucura de proprietățile sale. Dar ce înseamnă moderaţie?
Femeile nu ar trebui să consume mai mult de o unitate de alcool pe zi, iar bărbații ar trebui să se limiteze la 2 astfel de unități. Cantitatea unei unități, care nu trebuie să depășească 12 grame de alcool pur, este echivalentul uneia dintre aceste băuturi:
1 bere (350 ml)
5% alcool
1 pahar vin (150 ml)
12% alcool
1 shot de tărie (40 ml)
40% alcool
Este important să existe cel puțin 2 zile de pauză, pentru ca ficatul să își revină. Problemele de sănătate apar dacă se consumă zilnic 40-60 g (la bărbaţi) şi 20-40g (la femei), pe perioade lungi.
Nu cu mult timp în urmă, se respectau anumite reguli în servirea vinurilor. Vinul alb era asociat adesea cu carnea albă, precum peștele, puiul și curcanul, în timp ce vinul roșu se servea alături de carnea roșie, precum cea de porc sau de vită. Dacă urmau să se consume ambele vinuri, vinul alb trebuia întotdeauna servit înaintea celui roșu. Aceste reguli sunt mai puțin respectate în ziua de azi, majoritatea persoanelor alegând vinul în funcție de preferințele proprii.
Vinul roşu conţine resveratrol, antioxidant puternic
Pentru obținerea vinului roșu sunt folosiți strugurii negrii sau roșii. Vinul roșu este recunoscut pentru conținutul ridicat de resveratrol, antioxidant care reglezează nivelul zahărului din sânge, scade riscul de dezvoltare a cancerului, previne îmbătrânirea prematură, este un protector cardiac, scade nivelul colesterolului rău și are rol protector asupra sănătății creierului, prevenind boala Alzheimer. De asemenea, vinul roșu conține flavonoizi și polifenoli, compuși cu acțiune antioxidantă, care se regăsesc în anumite plante.
Vinul alb, la fel ca vinul roșu, are proprietăți antiîmbătrânire și conține compuși antioxidanți, însă, în cantități mai mici decât vinul roșu. De altfel, vinul alb poate conține vitamine și minerale, precum vitaminele din grupa B și vitamina C și minerale ca magneziu, potasiu și calciu. Concentrațiile diferă, însă, în funcție de modul în care a fost obținut vinul, vinul alb putând fi făcut atât din struguri albi, cât și verzi.