Actualitate

Bisericile din lemn monument istoric din Gorj sunt inventariate

Bisericile din lemn din județul Gorj, care se află pe lista monumentelor istorice, sunt inventariate de Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și alți parteneri locali. De asemenea, o echipă interdisciplinară va analiza fiecare biserică.

„Proiectul „Biserici Înlemnite _ Inventarierea bisericilor istorice de lemn din România _ proiect pilot faza III: biserici istorice de lemn din judeţul Gorj” face parte din demersul mai larg al Asociației Biserici Înlemnite de inventariere și evaluare a bisericilor istorice de lemn din România. Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate pe site-ul Asociației https://biserici-inlemnite.ro/ro/

În perioada 28 august-10 septembrie se desfășoară cel de-al doilea atelier din anul 2023 pentru inventarierea a 27 de biserici istorice de lemn din județul Gorj. Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Monumente Istorice, participă cu doi specialiști – un arhitect și un restaurator de componente artistice – la toate etapele de inventariere.

O particularitate a proiectului o constituie prezența unei echipe interdisciplinare la fiecare biserică în parte – istoric, arhitect, istoric de artă, restaurator de componente artistice, antropolog și alți voluntari cu diverse specializări – și realizarea, prin urmare, a unei analize complete a monumentului împreună cu ansamblul său și peisajul în care se găsește. De asemenea, pentru fiecare monument au loc discuții cu comunitatea locală care îl are în grijă, privind implicarea viitoare și colaborarea cu specialiștii. Un alt element de unicitate îl constituie încărcarea datelor culese direct într-o platformă online la care au acces atât cercetătorii cât și publicul larg.

Pe lângă strângerea datelor de interes științific despre bisericile istorice de lemn, obiectivul principal al inventarierii este evaluarea stării de conservare și a valorii monumentelor, date care, prin aplicarea unui set de principii și criterii de prioritizare, generează o ordonare a intervențiilor necesare imediate. Datele colectate vor fi utilizate de actorii implicați pentru a stabili intervențiile prioritare, precum și pentru elaborarea unei strategii de conservare a acestor valoroase monumente“, au transmis reprezentanții Institutul Național al Patrimoniului.

 

Citește și:

Un comentariu

  1. În satul Tehomir, în cimitir, este o capelă cu un perete dintr-un arbore cu 2 craci. Acest perete e pictat. E deschisă permanent, nu are ferestre, lumina pătrunde prin crăpături. Are cel puțin 100 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *