Prima autorizație ilegală
Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Vest Oltenia a confirmat, la începutul acestui an că, Primăria Tg-Jiu a emis două autorizații ilegale pentru construirea unui bloc cu un etaj și mansardă, pe strada Bradului, într-o zonă în care, potrivit Regulamentului Local de Urbanism este ”interzisă realizarea de noi construcții de locuințe în cvartalele de locuințe finalizate”. Imobilul aparține mamei lui Mihai Paraschiv, director al societății de transport public a municipalității, Transloc SA, fost consilier local PNL, vicepreședinte al organizației municipale Tg-Jiu a PNL.
Concret, autorizația de construire emisă de Primăria Tg-Jiu, pe 25 februarie 2021, pentru edificarea unui bloc cu un etaj și mansardă, pe amplasamentul unei foste centrale de cartier, între blocurile din strada Bradului, nr.14, a fost emisă cu nerespectarea prevederilor documentațiilor de urbanism, avizate și aprobate, mai exact cu încălcarea legislației.
Prima autorizație de construire a fost eliberată pentru ”desființare parțială, construcție C1(cu regim de înălțime parter), reconstruire pe aceeași amprentă imobil P+1+M cu destinația de locuințe”. Inspectorii au precizat că, denumirea/scopul pentru care a fost emisă autorizația de construire, nu are sens și nici temei legal, deoarece, prin documentația tehnică s-a propus o cu totul altă construcție, față de ce a fost, adică cu două nivele peste cel inițial, și structură de rezistență diferită, așa că, potrivit acestor repere, era clar că nu urma să fie construit un imobil având aceleași repere, ci o construcție nouă care nu mai avea nimic în comun cu cea care urma să fie desființată. Conform Regulamentului Local de Urbanism este ”interzisă realizarea de noi construcții de locuințe în cvartalele de locuințe finalizate”. Serviciul de Urbanism din Primăria Tg-Jiu n-a ținut cont de aceste aspecte, așa că a emis autorizația de construire care ”nu conține toate avizele, acordurile și studiile legale necesare”, după cum susține Inspecția în construcții.
Presiuni
Unele surse susțin că două personaje cu funcții cheie în Primăria Tg-Jiu, aflate în cercul relațional al lui Mihai Paraschiv, ar fi făcut presiuni pe fosta șefă a Serviciului Urbanism, Ermina Pasăre, să semneze acea autorizație. Ba mai mult, una dintre cele două funcționare, despre care se bârfea în primărie că depășise, cu pasiune, cercul relațional, a făcut câteva crize de isterie, până ce autorizația a fost semnată. Aceste amănunte sunt cunoscute de către anchetatori, potrivit surselor citate.
A doua autorizație ilegală
Patru luni mai târziu, în luna iunie 2021, a fost solicitat un nou certificat de urbanism, în vederea autorizării ”Modificare de temă în timpul execuției la autorizația nr.81/25.02.2021, prin modificări interioare și exterioare în scopul construirii unei locuințe colective”. Era exact perioada în care Ermina Pasăre a încheiat relațiile de muncă cu Primăria Tg-Jiu. Pe 15 noiembrie 2021, când structura de Urbanism era condusă de Răzvan Retezanu a fost emisă o nouă autorizație de construire, cu încălcarea prevederilor din certificatul de urbanism, mai grav, fiind modificat/mărit Procentul de Ocupare a Terenului (POT).
Toate aceste aspect au fost menționate în raportul structurii regionale a Inspectoratului de Stat în Construcții care a stabilit că ambele autorizații de construire au fost emise cu încălcarea prevederilor legale.
Dosar penal
Răzvan Retezeanu, șeful Serviciului Urbanism, cu atribuții delegate de arhitect șef al orașului a fost reținut, pentru 24 de ore, pe 18 octombrie a.c., sub acuzația de abuz în serviciu, de către polițiștii Serviciului de Investigarea Criminalității Economice din cadrul IPJ Gorj, în dosarul penal în care se efectuează cercetări în legătură cu eliberarea celor două autorizații de construire. A doua zi, Retezanu a fost plasat sub control judiciar, pentru 60 de zile, de procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Contestația împotriva măsurii preventive a controlului judiciar se află pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu de pe 21 octombrie, însă instanța a amânat judecata de două ori, cu toate că, de regulă, în cauze similare se pronunță o soluție la primul termen de judecată.
Între timp, Retezanu și-a pierdut funcția de la Urbanism și, implicit, pe cea de arhitect șef și este simplu funcționar la structura de Investiții a Primăriei Municipiului Tg-Jiu.
La audieri au fost chemați toți cei implicați în eliberarea celor două autorizații, inclusiv fostul administrator public al municipiului, Ramona Nodea, cea care coordona activitatea de urbanism în acea perioadă.
Justiție cu încetinitorul, blocul ilegal, aproape finalizat
În baza celor constatate de către Inspecția în Construcții, Instituția Prefectului – Județul Gorj a cerut Tribunalului Gorj, pe 8 iulie a.c., anularea celor două autorizații ilegale, însă procesul se derulează cu încetinitorul, iar următorul termen al procesului va avea loc pe 11 noiembrie.
În tot acest timp, deși au fost înștiințate de către Instituția Prefectului, în legătură cu atacarea autorizațiilor în contencios administrativ, nici Primăria Tg-Jiu, nici Poliția Locală Tg-Jiu și, paradoxal, nici Inspectoratul de Stat în Construcții Gorj nu au făcut nimic pentru a opri lucrările.
Așa că, în prezent, blocul e aproape finalizat și se lucrează la mansarda acestuia, numai că, față de cele menționate în autorizația de construire, adică P+1+M, imobilul are P+2+M, adică i-a mai ”crescut” un etaj.
Pe siteul Primăriei Tg-Jiu, la secțiunea ”Urbanism”, nu apare nicio autorizație de construire, în afară de cele menționate, astfel că etajul 2 al imobilului e construit și el ilegal, iar blocul cel nou e lipit de cel vechi, fără să se păstreze o anumită distanță. Practic, oamenii care locuiau într-unul din blocurile din zonă s-au trezit cu niște balcoane la geamurile lor.
În hărțile cadastrale ale orașului, nici măcar terenul pe care e construit blocul cel nou, nu e lipit de blocul cel vechi, limita de proprietate fiind la o distanță vizibilă de vechiul imobil.