BOR va trimite astfel un corp de control pentru a se asigura că nu există scurgeri de bani sau încălcări ale regulamentelor privind angajările, potrivit ProTV.
Preoții le explică auditorilor care este structura internă a instituției, iar experții auditori îi învață pe clerici cum să gestioneze corect și transparent registrele, dar și cum pot depista greșelile comise în mod intenționat.
Biroul de presă al BOR declară că au avut loc mai multe întâlniri în această perioadă între specialiști și o comisie de preoți, cei din urmă învățând proceduri în domeniul contabilității.
Decizia de a studia mai atent ce face fiecare preot cu banii instituției a fost luată încă din 2008 de cel mai înalt for al BOR, dar abia acum sunt chemați în ajutor profesioniști care fac acest lucru pentru companii private și instituții de stat.
În 2023, BOR a emis un comunicat de presă în care a a amintit de măsurile aplicate după ce au fost descoperite cazuri de corupție în interiorul Bisericii.
Măsurile se referă la cazurile de corupție (sau simonie, denumire dată după după numele celui care pentru prima oară a încercat să cumpere cu bani harul preoției) în legătură cu hirotonia și numirea în parohii, dar și în legătură cu donațiile.
„În Biserica Ortodoxă Română, potrivit învățăturii de credință și disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupție”, se menționează în comunicat, potrivit Basilica, agenția de presă a BOR.