Stil de viață

Brusturele, util pentru curăţarea organismului de toxine. Cum trebuie consumat

Plantă uşor de procurat, brusturele are numeroase beneficii pentru diverse probleme de sănătate. Este util pentru curăţarea organismului de toxine, scade glicemia, este remediu hepato-biliar şi tratează bolile de piele.

Întâlnit într-un areal vast din ţara noastră, de la câmpie la munte, brusturele este uşor de recunoscut după frunzele mari şi late, precum şi după înălţimea plantei, care poate atinge 1,3 metri. Florile violete sunt înconjurate de ţepi, care, după uscare, devin scaiete. În scop terapeutic, de la brusture se foloseşte rădăcina, care se recoltează primăvara sau toamna. Printre substanţele care îi conferă virtuţi terapeutice se numără lactona, inulina, vitaminele din complexul B, sărurile de potasiu, uleiul volatil, taninul şi un compus antibiotic.

Remediile din brusture pot fi folosite sub formă de ceai, tinctură, capsule, iar extern pot fi valorificate sub formă de comprese, infuzie pentru spălături sau aplicaţii de frunze proaspete.

DIURETIC ŞI DETOXIFIANT
Brusturele este un bun diuretic şi detoxifiant, curăţând sângele de toxine. În plus, remediul este recomandat şi pentru astenia de primăvară. Poţi încerca o cură de 2 săptămâni, în care consumi 3 căni de ceai din rădăcină de brusture. Prepari ceaiul dintr-o linguriţă rasă de rădăcină de brusture la 1 cană cu apă clocotită. Laşi vasul acoperit 10 minute, apoi filtrezi. Sau poţi lua capsule de brusture, câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, după mesele principale.

Normalizează tensiunea
Dacă te confrunţi cu stări de nervozitate sau de stres, poţi încerca remediile cu brusture în combinaţie cu alte plante, pentru un efect potenţat. În acest scop, poţi prepara un ceai dintr-o jumătate de linguriţă de rădăcină de brusture, în amestec cu o cantitate egală de flori de tei şi cu 1 vârf de cuţit de busuioc, la 1 cană cu apă clocotită. Pentru normalizarea tensiunii arteriale, poţi lua de 3 ori pe zi câte 1 linguriţă de pulbere de brusture.

Stimulează funcţia hepato-biliară
Brusturele contribuie la eliminarea toxinelor inclusiv de la nivelul ficatului, protejându-l de acţiunea unor factori nocivi precum alcoolul sau medicamentele. Pentru stimularea funcţiei hepato-biliare, se recomandă ceaiul de brusture obţinut dintr-o lingură de rădăcină de plantă mărunţită la 300 ml de apă clocotită. Se fierbe la foc mic 3 minute, se infuzează un sfert de oră, după care se filtrează. Se bea 1 cană de ceai zilnic, 2 săptămâni.

Adjuvant în diabet
Un alt efect benefic al brusturelui este scăderea glicemiei. Doar cu acordul medicului curant, bolnavii de diabet pot încerca o cură de 15 zile pe lună cu ceai de brusture (2/zi). Şi tinctura de brusture este antiglicemiantă. Se ia câte 1 linguriţă de tinctură de 4 ori pe zi, după masă.

Util contra căderii părului
Acneea, furunculoza şi cuperoza pot fi tratate cu brusture. Se pun pe locurile afectate cataplasme cu frunze de brusture, care se schimbă de 3 ori pe zi. Pentru a observa rezultate, foloseşte acest leac cel puţin 2 săptămâni.

Brusturele este şi remediu potrivit contra căderii părului şi pentru a trata mătreaţa. Pentru astfel de probleme, poți încerca decoctul de brusture. Se obține din 4 linguri de rădăcină mărunțită la 500 ml de apă. Se aplică pe scalp sub formă de comprese. Brusturele poate fi folosit şi în amestec cu urzică şi cu frunze de mesteacăn. Se pun 2 linguriţe de pulbere din aceste plante într-un pahar cu apă şi se lasă la macerat 6-8 ore. Soluţia obţinută se strecoară, iar conţinutul rămas după filtrare se fierbe 5 minute în 200 ml de apă. Se lasă la răcit, apoi se combină cele 2 extracte. După spălarea şi clătirea părului, se face săptămânal un masaj al scalpului cu acest leac.

 
Sursă
clicksanatate.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *