Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au aprobat, marţi, proiectul de buget al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, cu amendamente respinse.
Ministerul Muncii
Proiectul a fost avizat favorabil cu 29 de voturi pentru şi 23 împotrivă.
„Legea bugetului de stat pe 2025 a fost adoptată în Guvern, anterior fiind discutată cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, în Consiliul Naţional Tripartit. Bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale include finanţarea politicilor publice, programelor şi activităţilor care vizează munca, familia şi tineretul. Ministerul Muncii are o creştere a bugetului de circa 17%, faţă de execuţia preliminară din 2024, pe componenta de credite bugetare. Această creştere este influenţată de creşterea sumelor alocate pentru proiectele cu finanţare europeană, dar şi a celor finanţate din PNRR. Astfel, pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabilă avem 1,2 miliarde lei creştere în credite bugetare cu aproximativ 41,1% mai mult decât în 2024. Continuăm implementarea unor proiecte precum proiectul de furnizare servicii integrate în comunităţile rurale, facilitarea acceselor persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite.
La proiectul de buget al MMFTSS au fost depuse nouă amendamente de către USR şi AUR. Acestea au fost respinse cu 32 de voturi împotrivă şi 20 pentru.
Comisiile de specialitate examinează şi avizează bugetele ordonatorilor de credite, acestea urmând a fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.
Bugetul asigurărilor sociale de stat
Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au acordat aviz favorabil, marţi, proiectului de buget al asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, cu amendamente respinse.
Proiectul a primit 22 de voturi pentru şi 15 împotrivă.
La acest proiect au fost depuse trei amendamente, care au fost respinse.
Comisiile de specialitate examinează şi avizează marţi bugetele ordonatorilor de credite, acestea urmând a fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.
Miercuri, începând cu ora 14,00, conform programului anunţat până în prezent, Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative.
Ministerul Transporturilor
Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au acordat, marţi, aviz favorabil proiectului de buget al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) aferent anului 2025, cu un amendament admis.
În favoarea proiectului de buget au votat 23 de parlamentari şi împotrivă 14.
„Mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră pentru a patra oară în decursul mandatului meu de ministru, pentru a vă cere undă verde pentru bugetul Transporturilor şi Infrastructurii. Propunem şi pentru 2025 un buget ambiţios, care să fie concentrat pe investiţii, mentenanţă, dar şi pe plata subvenţiilor din acest sector. Este cel mai mare buget, după 1989, de care acest domeniu ar urma să beneficieze: 43,27 miliarde de lei, un buget cu aproape 20% mai mare decât cel de anul trecut, de 36,26 miliarde lei. Aceste sume sunt destinate preponderent finanţării contractelor pentru construcţia şi modernizarea infrastructurii mari de transport, dar şi pentru achiziţionarea de noi trenuri”, a afirmat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în dezbaterile din şedinţa comisiilor reunite.
El a precizat că anul acesta se estimează că vor fi daţi în trafic în jur de 250 de kilometri de autostradă.
Ministerul Energiei
Bugetul Ministerului Energiei pentru anul 2025 în valoare de 15,274 miliarde de lei a fost votat, marţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu unele amendamente admise, cu majoritatea voturilor favorabile, 23 împotrivă şi o abţinere.
Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru industrii şi servicii de la Camera Deputaţilor, precum şi Comisia economică, industrii, servicii, turism şi antreprenoriat şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat au dezbătut şi avizat favorabil, cu unele amendamente, forma propusă de Guvern.
Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Pavel-Casian Niţulescu, a prezentat, pe scurt, obiectivele strategice ale instituţiei în faţa parlamentarilor. Printre acestea se numără creşterea securităţii energetice a României, gestionarea sigură a resurselor energetice şi modernizarea sistemului energetic naţional, decarbonizarea sistemului electroenergetic naţional, prin eliminarea etapizată a cărbunelui din mixul energetic, decarbonizarea şi modernizarea sectorului de încălzire-răcire şi promovarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile, susţinerea consumatorilor industriali de energie prin eficienţă energetică şi prin scheme de sprijin dedicate creşterii competitivităţii şi creşterea capacităţii administrative a ministerului prin consolidarea cadrului legislativ şi organizaţional de autoritate tutelară, pentru administrarea competitivă şi eficientă a participaţiilor statului în sectorul energetic.
Buget redus la ANSVSA
Proiectul de buget al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru anul 2025 a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 18 voturi „pentru” şi 14 „împotrivă”.
Niciunul dintre amendamentele propuse nu a fost aprobat.
Potrivit preşedintelui instituţiei, Alexandru Nicolae Bociu, bugetul Autorităţii pentru 2025 a fost diminuat semnificativ faţă de anul trecut şi va avea un „un puternic impact negativ din punct de vedere economic şi social asupra sănătăţii animalelor şi asupra sănătăţii publice”.
AAAS
Bugetul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), pentru anul 2025, în valoare de 32,14 milioane de de lei, a fost votat, marţi, în şedinţa reunită a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor şi Comisiei economice, industrii, servicii, turism şi antreprenoriat a Senatului, cu 16 voturi favorabile, şapte împotrivă şi o abţinere.
Potrivit prezentării din comisiile economice reunite, AAAS va continua activitatea de valorificare a pachetelor de acţiuni, dar şi de monitorizare activă a procedurilor de administrare a societăţilor cu capital majoritar de stat.
Printre alte atribuţii ale instituţiei, se află: aplicarea strategiei Guvernului privind finalizarea procesului de privatizare a societăţilor la care statul deţine acţiuni/părţi sociale, aflate în portofoliul său; administrarea participaţiilor statului, în calitate de acţionar/asociat, la societăţile aflate în portofoliul său; vânzarea acţiunilor/părţilor sociale deţinute de stat la societăţile comerciale aflate în portofoliul său; monitorizarea modului în care sunt respectate clauzele din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni; consultarea Comisiei Europene în legătură cu măsurile luate de AAAS cu privire la creanţele şi participaţiile deţinute în portofoliul său; monitorizarea ajutoarelor de stat acordate agenţilor economici din portofoliu în derularea activităţii specifice etc.
Ministerul Economiei
Bugetul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului pentru anul 2025, în valoare de 5,856 miliarde de lei, a fost votat, marţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 57 de voturi pentru şi 35 împotrivă.
Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor de la Camera Deputaţilor, precum şi Comisia economică, industrii, servicii, turism şi antreprenoriat, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat, au dezbătut şi avizat favorabil, cu unele amendamente, forma propusă de Guvern.
Prezent la şedinţă, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, a precizat că bugetul propus spre avizare „înseamnă o creştere faţă de execuţia anului 2024 de 194% şi o creştere faţă de 2024 pe credite bugetare de 46,56%”. Ministrul a mai spus că, pe ansamblu, bugetul instituţiei de cheltuieli de personal, precum şi cel de bunuri şi servicii au scăzut cu 5%.
„De asemenea, voi face o menţiune foarte clară: în acest an, avem o sumă de un miliard de lei cuprinsă pentru capitalizarea companiilor din domeniul apărării naţionale”, a afirmat Bogdan Ivan.
Ministerul Agriculturii
Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2025 a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 27 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.
La proiectul de buget au fost depuse 9 amendamente, toate fiind respinse.
„Bugetul Ministerul Agriculturii se bazează de investiţii în zootehnie şi industrie alimentară şi bineînţeles şi pe fonduri europene pe care trebuie să le plătim fermierilor şi de aceea anul acesta vom deschide sesiunea de depunere de cereri începând cu 1 martie, astfel încât decalăm faţă de anul 2024, când cererea de depunere începea cu 1 aprilie. Vreau să vă spun că Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun anul acesta. Este un buget echilibrat, vorbim de peste 37 de miliarde de lei credite de angajament, asta înseamnă 7,5 miliarde de euro, dar şi de partea de credite bugetare, de aproape 25,5 miliarde lei. Asta înseamnă un buget de peste 5 miliarde de euro. Structurat, bugetul Ministerului Agriculturii reprezintă 67% fonduri europene, bani pe care noi anul acesta îi vom plăti, pe de o parte, pe plăţi directe de către APIA, dar şi pe partea de investiţii din FEADR, bani pentru schemele de ajutor de stat, vorbim de Investalim, de sistemul naţional de irigaţii şi dezvoltarea zootehniei în România, pentru că mai avem de finalizat 40% din fermele de reproducţie pe porc, iar cele de pui sunt finalizate în proporţie de 90%”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în comisiile de Agricultură reunite din Parlament.
Ministerul Mediului
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru anul 2025 a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu majoritate de voturi şi nicio abţinere, fără niciun amendament aprobat.
„Mă bucur să constat, la fel ca şi dumneavoastră, că avem o creştere a bugetului Ministerului Mediului. În acelaşi timp, mă simt obligat să detaliez exact modul în care vom cheltui acei bani, cu speranţa că bugetul va fi aprobat şi putem să ne apucăm de treabă. Majorarea principală a bugetului vine din ambiţia pe care o avem să cheltuim mai mulţi bani din PNRR. Spun asta pentru că am propus în acest buget să cheltuim cu aproximativ 70% mai mult la PNRR decât am cheltuit în 2024. Şi tocmai această creştere masivă angrenează o majorare a bugetului, asta e bine de clarificat. Să nu creadă cineva că urmează să cheltuim banii pe costuri cu salarizarea, spre exemplu, pentru că nu este cazul”, a declarat, în cadrul audierilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Oficialul a menţionat, totodată, că, în ceea ce priveşte silvicultura şi conservarea pădurilor, există o propunere bugetară de 850 de milioane de lei pentru anul 2025, „din care vom reuşi să compensăm pierderile pentru proprietarii de pădure din zone speciale de protecţie de tip I şi de tip II”.