afea
Anul nou a început cu cel mai ridicat nivel al prețului cafelei, la nivel internțional, din 1997, din cauza temerilor legate de aprovizionare.
Astfel, prețul boabelor Arabica, care reprezintă cea mai mare parte a producției mondiale, a depășit 3,84 dolari pe livră (0,45 kg), după ce a crescut cu peste 80% în 2024, potrivit analizei Frames. Și costul boabelor Robusta, între timp, a atins un nou maxim în septembrie.
Creșterea spectaculoasă a cotațiilor reflectă temerile comercianțior de cafea privind recoltele slabe din Brazilia și Vietnam, cei doi mari producători internaționali fiind afectați de vremea rea.
,,Ne aflăm într-un moment dificil pentru piața cafelei. Dacă până acum producătorii au încercat să absoarbă creșterile de costuri, pentru a-și menține cotele de piață și a mulțumi clienții, în acest moment s-a ajuns la limita maximă de suportabilitate, după scumpirea cu 80% a boabelor de cafea din ultimul an’’, afirmă analiștii de la Frames.
De asemenea, un alt factor de creștere a fost legat de anunțul președintelui american Donald Trump privind instituirea unei posibile taxe suplimentare de 25% pentru importurile din Columbia, una dintre cele mai mari piețe de cafea.
„Efectele le vom vedea direct la raftul magazinelor, pe măsură ce stocurile de cafea existente în piață se vor epuiza. În următoarele 2-3 luni, în funcție de dinamica vânzărilor, cafeaua mai scumpă își va face loc în piață’’, au mai spus experții Frames.
Vremea extremă a afectat culturile din Brazilia
Scumpirea boabelor de cafea Arabica vine pe fondul vremii extreme – perioade de secetă urmate brusc de ploi abundente – care a afectat mare parte din culturile din Brazilia, principalul producător mondial de cafea.
Conab estimează o producție de 51,81 milioane de saci în acest an, în scădere cu 4,4 % față de 2024/25. Acesta este cel mai scăzut nivel de producție înregistrat din 2022/23, când producția a atins 50,9 milioane.
„Îngrijorările legate de recolta din 2025 din Brazilia sunt principalul motor al scumpirilor. Brazilia s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, sporind temerile privind dimensiunea recoltei din acest an”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Nici plantațiie de Robusta nu au fost scutite de vremea rea. Plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător al acestui soi, s-au confruntat, de asemenea, cu secetă și ploi abundente.
Arabica reprezintă 75 % din producția mondială și este cultivată în principal în Brazilia (40 % din oferta mondială totală) și Columbia. Robusta reprezintă restul de 25% și este produsă în principal în Vietnam (15% din oferta mondială) și Indonezia. Alți exportatori importanți includ: Peru, India, Uganda, Etiopia, Mexic și Coasta de Fildeș.
Robusta este populară în Europa și în cafeaua espresso, în timp ce boabele Arabica sunt populare în Statele Unite.
Cererea sporită din Asia influențează prețurile
Dincolo de problemele de producție, creșterea prețului cafelei vine și pe fondul avansului spectaculos al cererii, mai ales din China, acolo unde consumul a crescut de peste două ori în ultimul deceniu.
,,Cererea tot mai mare de cafea, din economiile asiatice (China, India etc.), în primul rând, unde asistăm la o schimbare semnificativă de obiceiuri de consum în favoarea cafelei, iar acest lucru pune presiune pe piață, și asta în condițiile în care stocurile sunt tot mai mici. Marfă puțină, cerere mare – este calea directă spre o scumpire accelerată a acestui produs’’, arată analiza Frames.
Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% in ultimii 50 ani. Cafeaua este a doua marfă din lume ca volum comercializat, după petrolul brut.
,,La cum arată piața, la cum arată estimările meteorologilor privind efectele încălzirii globale, mă tem că tendința ascendentă a prețurilor la cafea este de așteptat să persiste pentru o perioadă de timp”, a declarat Negrescu.
Trebuie să ne așteptăm ca o pungă de cafea să devină un lux.
,,Cafeaua de calitate va deveni, din păcate, un produs tot mai scump. Tendința scumpirilor și creșterea producției vor putea fi atenuate doar prin măsuri concertate de sprijin pentru industria cafelei, pentru dezvoltarea unor culturi rezistente la problemele de mediu și prin eficientizarea costurilor logistice pe întreg lanțul, de la producător la raftul magazinului”, a mai spus Adrian Negrescu, managerul Frames.
Europenii și cafeaua
Datele Eurostat arată că, pe ansamblu UE, în 2023, UE a importat 2,7 milioane de tone de cafea din țări din afara UE, în valoare de 10,6 miliarde euro.
Cea mai mare parte a cafelei importate în 2023 a provenit din 2 țări: Brazilia (921 900 tone, adică 34% din totalul importurilor extracomunitare) și Vietnam (652 000 tone, adică 24%). Acestea au fost urmate de Uganda (206 500 tone, 8%), Honduras (168 800 tone, 6%), India (118 100 tone, 4%), Columbia (112 700 tone, 4%), Peru (83 000 tone, 3%) și Indonezia (68 300 tone, 2%).
Aproximativ o treime din aceste importuri au fost realizate de Germania (911 300 tone importate, adică 33% din totalul importurilor extracomunitare), urmată de Italia (624 600 tone, 23%), Belgia (278 200 tone, 10%), Spania (249 500 tone, 9%) și Franța (184 000 tone, 7%).
Cafeaua crește în preferințele românilor
Consumul de cafea din România a crescut, în ultimii cinci ani, de la 2,2 la 2,5 kilograme per capita conform Euromonitor. Spre comparație, în Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, în Germania de 6,95 kg, în Polonia de 3,19 kg, iar in Bulgaria este de 2,9 kg.
Potrivit European Coffee Report 2022/2023, importurile de cafea în România au crescut de la 11.542 de tone în 2022 la aproximativ 27.000 de tone în prezent.
Datele Euromonitor arată că la consumul de cești de cafea per cap de locuitor în Romania se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 cești pe zi, în fruntea clasamentului găsindu-se Olanda cu 2,4 cești pe zi, Finlanda cu 1,8 cești pe zi și Suedia cu 1,3 cești pe zi.
,,Dacă privim în ansamblul ultimilor 30 de ani, evoluția consumului de cafea în România este una semnificativă, în ton cu evoluția economică și pe fondul creșterii nivelului de trai. De la celebrul nechezol dinainte de 1989, de la penuria de cafea din piață, volumele de vânzări au crescut de la an la an, cu focus pe cafeaua pentru acasă’’, arată analiza Frames.
Cele mai noi date disponibile, din luna noiembrie 2024, arată că cea mai vândută cafea de pe piață, este cea măcinată (59% din vânzări -19.000 de tone), urmată de cafeaua capsule (21% – 1817 tone) și cafeaua boabe (20% – 5525 tone ).
,,Explozia consumului a venit odată cu creșterea ofertei de espressoare, râșnițe și alte aparate de cafea la prețuri decente, fapt care a dus la o diversificare semnificativă a consumului, de la cafeaua boabe la cafeaua de tip capsule, preferată tot mai mult de clienți’’, spun experții.
Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor statistice Eurostat, Intercontinental Exchange, ARC, CNP, INS și a datelor oferite de principalii jucători din piața cafelei din România.