Dar care este cea mai mortală mâncare pe care oamenii o consumă în mod obișnuit? Răspunsul depinde de modul în care definim acest lucru. Mâncarea cea mai mortală ar putea fi cea care ucide cei mai mulți oameni. În acest caz, alimentele care declanșează alergii sau condiții cronice ar putea fi în fruntea listei. Alternativ, cea mai mortală mâncare ar putea fi aceea care este otrăvitoare și care ucide cei mai mulți oameni sau cea care este letală chiar și în doze mici. Dacă includem doar alimentele potențial otrăvitoare, candidații pentru „cea mai mortală mâncare” includ plante, animale și ciuperci.
„În ceea ce privește alimentele otrăvitoare, acestea se încadrează, de obicei, în două categorii: cele care sunt nesigure, dar pot fi făcute sigure printr-o pregătire adecvată, și cele periculoase confundate cu lucruri sigure”, a explicat Justin Brower, toxicolog medico-legal și autor al blogului Nature’s Poisons, într-un interviu pentru Live Science.
Manioc (Cassava)
Un aliment periculos de consumat în starea sa naturală este maniocul amar (Manihot esculenta). Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, maniocul este o sursă majoră de carbohidrați în dietele locuitorilor din regiunile tropicale. Problema potențială cu maniocul este că rădăcinile și frunzele sale conțin toxine numite glicozide cianogenice, care se descompun în cianură și pot provoca gușă, paralizie și chiar moarte.
Totuși, oamenii din întreaga lume continuă să consume această plantă, deoarece toxinele pot fi eliminate prin înmuierea maniocului decojit în apă sau prin fierbere și uscarea la soare, a explicat Brower.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, otrăvirea cu manioc ucide peste 200 de persoane pe an, deși alte mii suferă de dizabilități permanente din cauza unor niveluri mai scăzute de otrăvire cu cianură, care poate provoca deficiențe cognitive.
Peștele balon (Pufferfish)
În regnul animal, cea mai mortală mâncare este probabil fugu, o specialitate de sushi pe bază de pește glob, consumată în principal în Japonia, unde există un proces bine stabilit pentru îndepărtarea toxinelor.
Mai multe specii de pești balon conțin o otravă potențial fatală numită tetrodotoxină, potrivit resursei medicale StatPearls. Tetrodotoxina poate provoca amorțeală sau paralizie aproape imediat și poate duce la insuficiență respiratorie în doar 20 de minute. Tetrodotoxina este considerată de 1.200 de ori mai toxică decât cianura, iar doza letală minimă este estimată la 2-3 miligrame. Din această cauză, acest aliment este interzis în mare parte din lume.
Totuși, în Japonia, bucătarii trebuie să fie autorizați pentru a prepara și servi fugu, într-un proces care poate dura câțiva ani, conform publicației The Japan News. Bucătarii trebuie să știe cum să curețe peștele și să separe organele – ficatul, intestinele și ovarele fiind cele mai toxice – iar examenul final constă în a gusta preparatul propriu.
Conform Biroului de Sănătate Publică din Tokyo, zeci de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza preparării incorecte a peștelui balon, însă doar câțiva dintre aceștia mor. Cu toate acestea, sashimi de pește balon rămâne o delicatesă rară, deseori având prețuri de sute de dolari pe porție.
Ciuperca Buretele Viperei (Death Cap Mushroom)
O listă a celor mai mortale alimente din lume nu ar fi completă fără o mențiune din regnul ciupercilor. „Cea mai importantă este ciuperca buretele viperei (Amanita phalloides)”, a spus Brower, „responsabilă pentru aproximativ 90% din decesele cauzate de ciuperci.”
Originară din Europa, pălăria morții s-a răspândit în întreaga lume ca specie invazivă. Deoarece seamănă foarte mult cu ciupercile comestibile comune (Agaricus campestris), această ciupercă este responsabilă pentru numeroase otrăviri accidentale. Simptomele otrăvirii cu această ciupercă apar în 6-12 ore și includ greață, vărsături și diaree. În câteva zile, o persoană care a consumat jumătate de ciupercă sau mai mult poate suferi insuficiență hepatică sau renală, ceea ce duce la moarte.
„Partea cea mai gravă este că toxinele din pălăria morții nu dispar la căldură”, a spus Brower, „așa că gătitul nu distruge toxinele.”
Este dificil de stabilit numărul exact al deceselor cauzate de pălăria morții în întreaga lume, spun experții, din cauza lipsei de raportări în spitale. Cu toate acestea, ar putea fi vorba de până la 100 de cazuri pe an. Alte mii de persoane se îmbolnăvesc, dar se recuperează.
Există însă speranță pentru micologii amatori care consumă accidental această ciupercă. Un studiu din 2023, publicat în revista Nature Communications, a descoperit că un anumit colorant fluorescent ar putea fi utilizat ca antidot în viitor.