ActualitateUltima oră

Carmangerie din Gorj amendată cu 20.000 de lei de către inspectorii DSV

FOTO: ARHIVĂ

În perioada 17 – 31.07.2023, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în  Alimpeşti, Baia de Fier, Bălăneşti, Băleşti, Bolboși, Borăscu, Bumbești-Piţic, Câlnic, Crasna, Dragoteşti, Drăguţeşti, Fărcăşeşti, Motru, Novaci, Padeş, Plopşoru, Polovragi, Rovinari, Runcu, Stăneşti, Teleşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Ţicleni şi Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale, reprezentând 4 avertismente şi 17 amenzi în cuantum de 145.800 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din localităţile Drăguţeşti, Plopşoru, Polovragi, Rovinari, Târgu-Jiu şi Vladimir, respectiv:

4 avertismente scrise proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru sacrificarea unor suine fără a anunța medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi fără a preda crotaliile auriculare, în contextul evoluției epizootiei de P.P.A.;

1.200 lei la un supermarket, pentru depozitarea nesectorizată a produselor refrigerate expuse în sectorul cu preț redus (crenwurşti de porc preambalați în vecinătatea ouălor);

2 x 1.500 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru deținerea în gospodărie şi transportul unor suine neidentificate şi neînregistrate în B.N.D., fără documente sanitare-veterinare;

1.600 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru că nu a predat mărcile auriculare (de identificare) şi pașapoartele în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte;

3 x 10.000 lei  la 3 rulote snack-bar, pentru depozitarea temporară a unor produse alimentare în afara spațiului frigorific (cârnați de porc, ceafă de porc) şi/sau depozitarea nesectorizată a unor materii prime (carne pui, ceafă porc, pastă de mici), precum şi pentru etichetarea incompletă a unor casolete cu pastă de mici;

2 x 10.000 lei la două unități mobile snack-bar, pentru starea necorespunzătoare de igienă a aparaturii frigorifice de depozitare a materiilor prime refrigerate şi a suprafețelor de lucru (prezentau pete de murdărie şi resturi alimentare);

2 x 10.000 la o rulotă snack-bar şi la un fast-food, pentru depozitarea necorespunzătoare şi nesectorizată a unor produse alimentare refrigerate (carne porc, carne pasăre şi pastă de mici, peste care erau așezate baxuri de băuturi răcoritoare, ambalajele cărnii fiind deteriorate);

10.000 la o unitate mobilă snack-bar, pentru mai multe deficiențe: aparatele frigorifice erau neigienizate; depozitare necorespunzătoare (baxuri de ulei şi băuturi, ambalaje erau păstrate în contact direct cu solul din perimetrul rulotei); nu se monitoriza grafic temperatura de depozitare a produselor alimentare care necesitau regim frigorific controlat; deșeurile colectate în saci menajeri erau păstrate în apropierea preparatelor, nefiind evacuate periodic;

10.000 lei  la un depozit alimentar, pentru următoarele neconformități: întreținerea defectuoasă a spațiilor şi suprafețelor (paviment cu zone degradate şi acumulări de murdărie); produse neconforme (cu ambalajul deteriorat) depozitate împreună cu produsele conforme; nu se efectuează o lotizare internă a produselor recepționate şi deci nu se face dovada aplicării principiului FIFO la livrarea produselor; personalul nu a putut face dovada efectuării examenului medical periodic;

10.000 lei  la o unitate de comercializare a produselor de patiserie congelată, pentru recepția, manipularea, depozitarea temporară şi coacerea produselor de patiserie şi panificație congelate într-un spațiu delimitat amplasat în incinta supermarket-ului, activitate care nu este înregistrată la D.S.V.S.A. Gorj;

10.000 lei la un restaurant, pentru identificarea unei cantități reduse de piept de pui care prezenta elemente de identificare incomplete;

10.000 lei la un supermarket, pentru neîntreținerea spațiilor (pavimentul din zona de depozitare şi cel din zona de expunere prezentau acumulări de murdărie şi resturi alimentare);

20.000 la o carmangerie, pentru întreținerea necorespunzătoare şi neigienizarea spațiilor şi utilajelor (tavane cu vopsea exfoliată, urme de mucegai, pete de rugină pe utilaje), precum şi etichetarea neadecvată a unor produse finite (cârnați de porc, salam de porc).

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *