Mieii sunt crescuţi, în general, fără hormoni şi alte medicamente. Ceea ce este foarte bine. Carnea sa este bogată în proteine, iar conţinutul său de grăsimi variază de la o bucată la alta: între 16 şi 20 g de grăsimi la 100 g.
Este o grăsime bogată în acizi graşi saturaţi şi colesterol – de aceea, poate fi mai bine să o eviţi şi să o laşi la marginea farfuriei. Dacă ai nivel crescut de colesterol şi trigliceride, obezitate, afecţiuni hepato-renale sau hipertensiune, alege părţile din miel fără grăsime, cum sunt pulpele, şi consumă cantităţi mici.
Pentru persoanele sănătoase, mielul constituie o alternativă la alte tipuri de carne mai grase: carnea slabă de miel are puţine calorii, mai exact, 100 g de carne conţin doar 160 de calorii.
Sfaturi utile pentru o masă sănătoasă
• Nu cumpăra niciodată carnea de miel de pe marginea drumului sau din alte locuri neautorizate, fie că e vorba de miel viu sau tranşat! Mielul trebuie achiziţionat doar din magazine, pieţe sau târguri special amenajate şi autorizate, iar produsul trebuie să fie ştampilat de autoritatea sanitar-veterinară. Altminteri, rişti să cumperi carne stricată sau infestată.
• Nu cumpăra miei mai mici de 10 kg. Carnea lor conţine oxipurine, care sunt extrem de nesănătoase. Mai mult, este indigestă. Greutatea optimă pe care trebuie să o aibă un miel după tăiere este cuprinsă între 10-14 kg. Carnea de miel proaspătă este rozalie – dacă este mai închisă la culoare sau lipicioasă înseamnă că e veche. Ai grijă la aceste detalii dacă achiziţionezi bucăţi separate sau o jumătate de miel.
• Organe de miel, necesare pentru prepararea drobului, trebuie să nu aibă pete, gâlme sau noduli.
• Carnea de miel nu se găteşte imediat după tăiere. E bine să fie lăsată la marinat în frigider câteva ceasuri, după care cel mai bine ar fi să o găteşti la cuptor.
• Pentru a evita constipaţia, stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume. Drobul trebui să aibă cât mai multe ingrediente şi să fie bine „împănat“ cu ceapă şi usturoi verde.
• Alături de carnea de miel, poţi folosi o gamă largă de condimente şi mirodenii: boia dulce, seminţe de muştar, rozmarin, cimbru, mentă, foi de dafin, curry, usturoi şi ceapă verde, ardei.
Ce conţine
Ca şi carnea de vită, mielul este bogat în vitamine B, fier şi zinc.
Zincul este esenţial pentru un sistem imunitar sănătos.
Un deficit de fier poate submina energia şi concentrarea.
Vitamina B ajută la îmbunătăţirea nivelului de colesterol si micşorarea nivelului de homocisteină, un aminoacid pe care unii specialişti îl consideră mai periculos decât colesterolul, întrucât creşte mult riscul de infarct, de demenţă senilă, accident vascular cerebral şi depresie.