Sesiunea va avea loc în perioada 2 mai, ora 10:00 – 12 mai, ora 23:59, iar înscrierea instalatorilor în program şi transmiterea documentelor în vederea validării se fac prin intermediul aplicaţiei, pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM.
„În vederea participării în cadrul programului de anul acesta, toţi instalatorii vor trebui să îndeplinească procedurile aplicabile în sesiunea din acest an, respectiv să se înscrie în aplicaţie şi apoi să încheie contracte de participare cu AFM, inclusiv instalatorii care au fost validaţi în sesiunile anterioare. De asemenea, anul acesta persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicaţiei informatice, conform graficului pe care urmează să îl publicăm pe site-ul instituţiei, fiind alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Potrivit instituţiei, criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe site-ul www.afm.ro.
Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.
Înscrierile ar fi trebuit să înceapă pe 28 aprilie
La începutul lunii aprilie, ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea că programul va demara la 28 aprilie și că persoanele fizice se vor putea înscrie în program începând cu data de 5 mai, lucru puțin probabil dat fiind că la această dată nu se vor încheia nici măcar înscrierile pentru firme.
„Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte. Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vor încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte. beneficiarii potențiali sunt cei care dețin casele individuale intabulate”, a afirmat ministrul Mediului