Sport

Câți spectatori vor avea acces pe stadion, din 13 iunie

Campionatul de fotbal din România se reia din data de 13 iunie 2020, însă cu unele restricții. Partidele se vor disputa cu tribunele goale și, în total, doar 225 de persoane vor avea acces pe stadion.

Acestea vor fi fotbaliști, tehnicieni, jurnaliști și personal administrativ, împărțit în trei zone ale arenei, a precizat marți, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului. Înainte de fiecare meci, jucătorii și arbitrii vor fi testați pentru Covid-19.

„Testarea înainte de competiţie se face cu două, trei zile înainte de primul meci, nu numai pentru fotbalişti, ci şi pentru arbitri, pentru delgaţi pentru oficialii antidoping care vor veni să testeze jucătorii. În plus faţă de această testare, din 14 în 14 zile, testarea va fi repetată. Vor fi stabilite mai multe zone de acces în stadioane, pentru că trebuie să protejăm categoriile de participanţi”, a declarat Ionuț Stroe.

Ministrul Ionuț Stroe a făcut precizări și cu privire la zonele cu acces, în contextul măsurilor de urgență din timpul pandemiei.

„Zona 1 va fi zona interioară stadionului, terenul de joc şi vestiarele, unde sunt fotbaliştii, unde sunt 4-5 fororeporteri, unde sunt cei din staff-ul tehnic, unde sunt cei care participă direct la evenimentul sportiv. Zona 2, zona tribunelor, va cuprinde sectoarele şi scările de acces, spaţiile administrative, zona mass-media şi va mai fi o zonă exterioară, unde vor sta cei care vor fi în afara stadionului, carele de reportaj, zona administrativă, autocare, pază. În zona 1 vor fi 80 de persoane, zona 2, 85 de persoane, zona 3, maximum 60 de persoane. Nu sunt recomandate acele şedinţe tehnico-tactice în vestiar, care practic, adună foarte mulţi participanţi. Este de preferat ca acestea să se desfăşoare în spaţii deschise. Pentru presă, declaraţiile după meciuri vor fi oferite în special deţinătorilor de drepturi, flash-interviuri, şi celelalte în regim individual”, a mai precizat ministrul de Tineretului și Sportului.

„Cluburile își asumă responsabilitatea pentru sănătatea sportivilor”

Fotbaliștii nu mai trebuie să stea izolați, iar regimul de cantonament rămâne doar ca o recomandare, în contextul în care mai mulți oficiali din Liga 1 au protestat față de aceste măsuri.

„Antrenamentele în grup la sporturile de echipă precum fotbalul… Recomandarea nostră a fost să se facă în regim de cantonament, în regim de izolare, cu testare, cu un calendar bine descris acolo, în ordinul anterior.

În acest ordin am specificat foarte clar faptul că, în condiţiile în care cluburile decid să renunţe la acest regim de cantonament, atunci o vor face asumându-şi răspunderea, o vor face sub semnătură, în condiţiile legii, pentru că există o lege care reglementează foarte bine acest lucru şi asumând că sănătatea sportivilor, a fotbaliştilor este protejată.

Practic, ei îşi asumă responsabilitatea pentru sănătatea sportivilor, pot elabora un regulament intern apropo de modul cum vor ieşi, cum se vor comporta, cum se vor izola la domiciliu, pentru că înţeleg că îşi doresc vizite la familii, cum vor controla toate activităţile fotbaliştilor, astfel încât sănătatea lor să fie protejată, inclusiv testarea.

Dacă cineva dă drumul acestor sportivi acasă şi apoi revin la antrenament, evident că riscul de infectare creşte semnificativ. Nu trebuie să o spun eu, au spus-o medicii şi am lămurit acest lucru”, a declarat Stroe.

Liga I este întreruptă din data de 12 martie, iar în actuala stagiune mai trebuie să se dispute 72 de partide, 24 în play-off și 48 în play-out, amintește B1 TV.

Ce sancțiuni aduce pandemia de coronavirus fotbalului românesc: Amendă și suspendare pentru 12 meciuri dacă scuipă pe teren

Fotbaliștii români riscă să fie suspendați între 6 și 12 etape și amendați, în cazul în care scuipă sau își suflă nasul pe teren, a hotărât Federația Română de Fotbal (FRF), care a aprobat noul protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului, notează Reuters.

Fotbaliștii vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri unul față de celălalt în timpul antrenamentelor, în timp ce echipa și rezervele nu vor avea voie să stea împreună înaintea meciurilor și vor purta măști de protecție.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *