Șoferii din România trebuie să fie extrem de atenți la fiecare detaliu al comportamentului lor pe șosea dacă doresc să evite amenzile. De multe ori, nu doar greșelile evidente din trafic atrag sancțiuni. Există și erori aparent minore care pot avea consecințe financiare neplăcute pentru posesorii de permis. Iată o greșeală banală care îi poate transforma în ținte sigure pentru amenzi.
Codul Rutier din România stipulează clar toate normele de circulație care trebuie respectate cu strictețe. Cei care le ignoră și la încalcă, primesc amenzi usturătoare.
Mulți șoferi din România au dotat mașinile cu alarme auto. Așa cum le spune și numele, acestea sunt dispozitive special create pentru a ține hoții la distanță sau pentru a semnala prezența lor în jurul mașinii.
Deși au fost gândite special pentru a veni în ajutorul șoferilor, există cazuri în care alarmele auto aduc amenzi posesorilor de autovehicule. Aceste cazuri sunt stipulate tot în Codul Rutier.
Șoferii nu pot monta orice alarmă auto pe mașină, ci trebuie să țină cont de anumite caracteristici. Cine nu ține cont de ele, trebuie să știe că va primi amenzi usturătoare.
În primul rând, durata sunetului emis de alarmă nu trebuie să fie mai lungă de un minut. În al doilea rând, intensitatea sunetului nu trebuie să depășească nici ea anumite limite.
Riscurile la care se spunun cei care nu respectă legea
Pragul fonic al alarmelor este stabilit de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/ 1997. Potrivit acestui cadru legal, pragul fonic maxim acceptat este de 35 de decibeli pe timpul zilei. Pe timpul nopții, acesta scade la 25 de decibeli.
Șoferii nu trebuie să fie atenți doar la aceste caracteristici, ci trebuie să se asigure că nu montează pe mașini alarme auto extrem de sensibile. De obicei, acestea se declanșează la trecerea unei alte mașini, iar Regulamentul de aplicare a Codului Rutier le interzice vehement, scrie Fanatik.
„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul.”, stipulează textul de lege.
Cei care ignoră aceste prevederi și montează pe mașini alarme auto care nu corespund cerințelor, riscă să primească amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni. Adică, se vor alege cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte.
Poate că asta nu sună chiar atât de grav, însă, dacă luăm în calcul valoarea actuală a unui punct de amendă, șoferii ajung să plătească destul de mult. Mai exact, între 1.485 și 3.300 de lei este amenda pentru cei care montează alarme auto care nu respectă regulile impuse de lege.
Sursa:stiripesurse.ro