Sigur dacă ai fost diagnosticat de mult timp cam ştii ce ai voie să mănânci şi ce nu, însă e bine din când în când să-ţi reaminteşti şi să nu renunţi la dietă.
Menţine-ţi dieta obişnuită!
Dacă eşti diabetic consumă alimente cu nivel scăzut de carbohidraţi, sare şi grăsimi. Ai grijă să-ţi urmăreşti regulat glicemia. Fereşte-te de alimentele procesate şi nu consuma alcool. Ai interzis la unt, smântâna, untura, carnea grasă şi lactatele nedegresate. Zahărul ţi-l poţi lua din fructe. În loc de carne de porc sau miel, poţi mânca o carne slabă de peşte sau curcan.
Nu sări peste micul dejun, mănâncă regulat de 5 ori pe zi şi urmează tratamentul şi dieta recomandate de medic. Ai voie salate de crudităţi, fructele oleaginoase şi seminţe. Evită pâinea albă şi produsele din faină albă, nu bea sucuri cu zahăr. Nu uita că mişcarea face bine la sănătate şi efectuată după masă, ajută digestia şi scade glicemia.
Deci nu uita să mănânci: cereale integrale, seminţe de in, peşte de 3 ori pe săptămână, carne de curcan, fructe spre exemplu, afine şi scorţişoară. Evită prăjelile, dulciurile şi produsele de patiserie!
Atenţie la ciocolată!
Nu pofti la ouă de ciocolată şi la iepuraşi, căci nu sunt deloc bune pentru sănătatea ta. Există în comerţ ciocolată pentru diabetici şi mai poţi consuma ciocolată neagră fără zahăr doarece previne diabetul şi scade colesterolul. De asemenea, acest aliment scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Limitează-te la 2-3 pătrăţele de ciocolată pe zi, deoarece consumată în cantităţi mare, creşte glicemia. Întreabă medicul câtă ai voie să mănânci pe zi. În loc de zahăr foloseşte îndulcitori naturali (ştevia).
Fii atent la dozarea porţiilor!
Excesele alimentare dăunează nivelului glicemiei astfel că dacă mergi în vizită şi te îmbie gazda să mai iei o porţie de mâncare, refuz-o elegant. Ai putea să îi spui din timp gazdei că nu ai voie să mănânci anumite alimente, pentru a prepara ceva şi pentru tine.
Alcoolul trebuie consumat cu moderaţie
Băuturile alcoolice au ca efect, creşterea nivelului de glicemie în sânge, dăunând tratamentului medicamentos. Dacă totuşi nu reuşeşti să te abţii de la un pahar de băutură, e de preferat ca acesta să fie cu vin roşu. Datorită polifenolilor din coaja strugurilor, 1 pahar de vin poate scădea nivelul glicemiei. Atenţie: mesele bogate în alimente grase combinate cu consumul de alcool pot duce la pancreatite acute.