Convocarea de primăvară pentru serviciul militar de un an a venit la câteva luni după ce Putin a spus că Rusia ar trebui să-și mărească dimensiunea totală a armatei la aproape 2,39 milioane și numărul de militari activi la 1,5 milioane.
Viceamiralul Vladimir Tsimlyansky a spus că noii recruți nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina pentru ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială”.
Cu toate acestea, s-au raportat că recruți au fost uciși în luptele din regiunile de graniță ale Rusiei și au fost trimiși să lupte în Ucraina în primele luni ale războiului de invazie.
Actuala recrutare, care are loc între aprilie și iulie, vine în ciuda încercărilor SUA de a stabili o încetare a focului în războiul din Ucraina.
Confruntările nu au încetat, Ucraina afirmând că un atac rusesc asupra unei instalații electrice din orașul Herson a lăsat 45.000 de oameni fără electricitate.
Rusia a mai susținut că a capturat un alt sat ucrainean, la Rozliiv, în regiunea Donețk.
Rusia cheamă noi recruți în primăvară și toamnă, dar cel mai recent proiect de 160.000 de tineri este cu 10.000 mai mare decât în aceeași perioadă din 2024.
De la începutul anului trecut, grupul de tineri disponibili pentru recrutare a fost mărit prin creșterea vârstei maxime de la 27 la 30 de ani.
Pe lângă avizele de convocare livrate prin poștă, tinerii vor primi notificări pe site-ul serviciilor de stat Gosuslugi.
În afară de recrutarea planificată de două ori pe an, Rusia a folosit și un număr mare de bărbați ca soldați contractuali și a recrutat mii de soldați din Coreea de Nord.
Moscova a fost nevoită să găsească soluții la pierderile mari din Ucraina, cu cel puțin 100.000 de soldați uciși în Ucraina, documentați de BBC și Mediazona.
Numărul adevărat ar putea fi mai mult decât dublu.
Putin și-a mărit dimensiunea armatei de trei ori de când a ordonat trupelor să captureze Ucraina în februarie 2022.
Ministerul rus al Apărării a legat creșterea din decembrie 2023 a dimensiunii armatei de „amenințările tot mai mari” atât din războiul din Ucraina, cât și din „extinderea în curs a NATO”.
NATO s-a extins pentru a include Finlanda și Suedia, ca rezultat direct al invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Finlanda are cea mai lungă graniță a NATO cu Rusia, de 1.343 km, iar prim-ministrul Petteri Orpo a declarat marți că țara sa se va alătura altor state învecinate cu Rusia în retragerea de la convenția de la Ottawa care interzice minele antipersonal.
Polonia și statele baltice au luat decizii similare în urmă cu două săptămâni din cauza amenințării militare din partea Rusiei.
Orpo a spus că decizia de a relua utilizarea minelor antipersonal s-a bazat pe sfaturi militare și că oamenii din Finlanda nu au de ce să-și facă griji.
Guvernul de la Helsinki a mai spus că cheltuielile pentru apărare vor crește la 3% din producția economică (PIB), față de 2,4% anul trecut.