Politică

Ce se întâmplă într-o fostă carieră din CE Oltenia. “Se lucrează la strângerea echipamentului fieros”

Fierul din fosta Carieră Seciuri din cadrul Complexului Energetic Oltenia a început să fie colectat și depozitat într-un punct de colectare.

Fosta Carieră Seciuri a fost închisă în urma cu aproximativ 10 ani. Utilajele miniere au fost lăsate de izbeliște, iar zona arată ca după bombardament. În ultima perioadă, a început să fie colectat fierul și depozitat într-un punct de colectare. Primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, speră cal începând cu jumătatea anului viitor Complexul Energetic Oltenia să demareze și lucrările de redare în circuitul agricol a sutelor de hectare de teren afectate de minerit.

“Să știți că se lucrează în carieră la strângerea echipamentului fieros rezultat în urma activității miniere, se depozitează într-un punct de colectare. Sunt în grafic și dumnealor, pentru că după strângerea acestui echipament fieros rezultat, așa am înțeles, că vor continua cu lucrări de redare a terenurilor în circuitul agricol. Cel mai important subiect al nostru pe raza localității este de a reda terenul în circuitul agricol. În perspectiva viitorului, am putea avea multe viziuni de genul că odată ce terenul e redat, putem face o asociație între proprietarii de terenuri la nivel de localitate și, de ce nu, să atragem investitori care vor investi în agricultură și poate că tineretul nostru nu va mai trebui să muncească în străinătate și vor munci pe raza localității. E o dorință a mea de a realiza aceste lucruri importante pentru comunitate. Și, nu în ultimul rând, odată cu redarea terenului în circuitul agricol și transportarea sterilului dintr-o zonă în groapa remanentă, pentru că trebuie să aducă steril să niveleze, să uniformizeze, ar descoperta zona unde există zăcământ de cărbune și poate că ar deveni destul de atractivă pentru o eventuală deschidere și exploatare a materiei de cărbune. Nu știu concret când ar începe această procedură de redare a terenurilor, e doar un calendar pe care și-l implementează cei de la CEO. Sunt și ei în grafic, până în prezent. Spuneau, la un moment dat, în discuțiile pe care le-am avut și discuții oficiale că, anul viitor, undeva în lunile iunie-iulie, ar trebui să pună și acest plan 2 în aplicare, adică de redare a terenurilor în circuitul agricol după ce au adunat de pe tot perimetrul minier parte din bucățile de materialul fieros”, a precizat Liviu Cotojman.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *