Ultima oră

Ce se va întâmpla cu centralele de apartament pe gaze din 2025


Explicații în veșnica discuție despre centrale de apartament au fost oferite de președintele Comisiei pentru energie din Senatul României. În cadrul unui interviu, Antal Lorant a venit cu lămuri cu privire la variantele date de Uniunea Europeană și a spus și ce se va întâmpla, particular, în țara noastră. Astfel, nu va mai exista loc pentru confuzii în rândul cetățenilor și nici loc de dezinformare.
Potrivit informațiilor transmise de către Antal Lorant, decizia de interzicere va fi implementată în planurile naționale a mai multor țări. Pe de altă parte, România nu a stabilit nimic în acest sens. Ca urmare, cetățenii nu trebuie să-și facă griji că vor fi nevoiți să renunțe la dispozitiv prea curând.
„Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. În România nu există deocamdată vreun plan formulat pe această temă. Așadar, nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise”, a spus Antal Lorant pentru Gândul.
Reguli pentru centrale de apartament
Antal Lorant a explicat că Uniunea Europeană a adoptat un document prin care, din anul 2040, se dorește eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili. Obiectivul nu vine, în fapt, ca o interdicție, dar vine cu interzicerea subvențiilor pentru centralele de apartament, din 2025.
„Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.
Așadar, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune. Asta având în vedere orizontul acesta de 16 ani. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025.
Acest lucru înseamnă că statele nu vor putea acorda niciun fel de ajutor financiar pentru achiziția acestor centrale. Dar nu înseamnă și interzicerea acestora în 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare. Stimulente pentru sistemele de încălzire în condominiu (precum centralele pe bloc) sau pentru sistemele de încălzire hibride. Ar vorba fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a adăugat președintele Comisiei pentru energie din Senatul României.
Sursa: Bugetul.ro

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *