Dezvăluiri

Ce spune liderul SMEO despre întâlnirea cu premierul Ciolacu

Sindicaliști din cadrul Complexului Energetic Oltenia se vor întâlni, după primul tur al alegerilor prezidențiale, în jurul datei de 27 noiembrie, cu premierul României, Marcel Ciolacu.

Liderii din CEO vor să abordeze câteva probleme importante pentru mineri și energeticieni. Sindicaliștii cer prelungirea vieții energiei pe cărbune, contracte pe perioadă nedeterminată pentru cei 1800 de angajați încadrați pe perioadă determinată, modificarea legii pensiilor, în sensul revenirii la condițiile de pensionare de dinainte de intrarea actului normativ la 1 septembrie. În plus, solicită acordarea de venituri de completare timp de 4 ani, în caz de concedieri colective. Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, afirmă că este nevoie de o ”plasă de siguranță” pentru mineri și energeticieni, în condițiile în care compania se află pe un plan de închidere de capacități.

“Noi avem niște obiective foarte clare și, aici, este vorba de situația CEO. Și ne dorim decalarea termenelor din planul de restructurare, rezolvarea problemelor salariaților care au contract pe perioadă determinată, venit de completare pe 4 ani și, bineînțeles, vom aborda și alte discuții vizavi de funcționarea în viitor a CEO și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește noua legea pensiilor care dezavantajează salariații care au muncit în condiții deosebite și speciale. Venitul de completare e ca o plasă de siguranță, să dea Dumnezeu să nu fie nevoie niciodată ca salariații CEO să ajungă într-o asemenea situație. Eu vorbesc în eventualitatea în care, în viitor, ar exista un risc din acest punct de vedere, doar atunci să fie aplicată, dar noi ne dorim ca această companie să funcționeze cât mai mult timp, să nu fie nevoie de un plan de restructurare”, spune liderul SMEO.

Nu crede că 2025 va fi ultimul an de viață al CEO

Gabriel Căldărușe afirmă că sistemul energetic național nu va rezista fără energia produsă de Complexul Oltenia. De aceea, liderul SMEO crede că sunt argumente solide pentru ca guvernanții să solicite la Bruxelles decalarea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune.

„Din punctul meu de vedere, nu cred că anul 2025 va fi ultimul an de funcționare al companiei și argumentul cel mai solid care stă în picioare, și am spus-o întotdeauna că există argumente foarte solide în negocierea cu cei de la Comisia Europeană, este faptul că sistemul energetic românesc nu va putea rezista, în următorii ani, fără funcționarea acestei companii. Dacă ne uităm și în planul de restructurare, la toate aspectele unde trebuia să fim, la ora actuală, și tocmai de aceea există argumente că acest plan poate fi renegociat. Situația trebuia să fie alta, chiar în 2024, chiar în 2023, dar vedem că nu se poate fără CEO, la momentul acesta, și nici în următorii ani. Nu trebuie să facem abstracție, chiar dacă s-a semnat un acord pentru construcția celor 2 reactoare de la Cernavodă, asta înseamnă foarte mulți ani, nu trebuie să facem abstracție că, în 2027, 1 ianuarie 2027, cel târziu, unul din reactoare, deci, practic, jumătate din producția de la Cernavodă nu va mai exista din cauza programului de reparații, care obligatoriu trebuie făcut, care înseamnă cel puțin un an jumătate, doi de staționare a acelui reactor. Deci, există toate premisele ca această companie să funcționeze și în următorii ani fără nicio problemă”, a adăugat liderul sindical.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *