În luna martie, Ziv Nitzan, o fetiță de 3 ani, vizita alături de familia sa situl arheologic Tel Azekah, un loc cu o istorie ce datează din Epoca Bronzului. În timp ce se plimba pe o cărare pietruită, Ziv a observat o piatră ce i-a atras atenția.
„Din miile de pietricele din jurul ei, ea a ridicat-o pe aceasta”, a povestit sora ei mai mare, Omer Nitzan, într-un videoclip publicat de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA). „Apoi a curățat praful de pe piatră şi a văzut că are ceva special”, a adăugat aceasta, potrivit Live Science.
Când părinții au văzut obiectul, au alertat imediat specialiștii de la IAA, care au confirmat că este vorba despre o amuletă scarabeu de origine canaanită, datând din perioada mijlocie a Epocii Bronzului.
Semnificația scarabeului
Experții au stabilit că amuleta provine din perioada mijlocie a Epocii Bronzului și are origini canaanite. „Scarabeii erau folosiţi în această perioadă ca sigilii şi amulete”, a explicat Daphna Ben-Tor, specialistă în sigilii antice de la Muzeul Israelului. „Au fost găsiţi în morminte, în clădiri publice şi în locuinţe private. Uneori poartă simboluri şi mesaje care reflectă credinţa religioasă şi statusul deţinătorului”, a precizat ea.
Această descoperire subliniază influența culturală puternică pe care Egiptul Antic o avea asupra regiunii Canaan în acea perioadă. Gândacii de bălegar, după care au fost modelate aceste amulete, erau considerați sacri de egipteni și simbolizau renașterea și protecția divină.
Importanța sitului Tel Azekah
Arheologii studiază acest sit de aproape 15 ani, iar descoperirile făcute acolo indică faptul că între perioada de mijloc și cea târzie a Epocii Bronzului, Tel Azekah era un important oraș din Ținutul Iudeei.
„Scarabeul găsit de Ziv se alătură unei liste lungi de descoperiri de origine egipteană şi canaanită făcute aici, ceea ce arată influenţa culturală şi legăturile apropiate dintre Canaan şi Egipt din acea perioadă”, a declarat Oded Lipschits, profesor la Universitatea din Tel Aviv.
Amuleta descoperită de fetiță va fi expusă publicului, alături de alte artefacte din acea perioadă, în cadrul Campusului Național Jay și Jeanie Schottenstein pentru Arheologia Israelului din Ierusalim.