În anul 2018, profesorul Ion Elena, fost director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Gorj, i-a făcut o plângere penală, la Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, inspectorului școlar general Ion Ișfan, pe motiv că șeful educației județene și-ar fi depus ilegal dosar de gradație de merit în sesiunea ce tocmai se încheiase. În opinia profesorului de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Ișfan se făcea vinovat de fals în declaraţii, uz de fals, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu, pentru că a solicitat să i se majoreze salariul cu 25% pentru următorii cinci ani, cerând gradație nu pentru funcția de conducere ocupată, ci pentru cele doar două ore de matematică pe care le avea în program. Ion Ișfan a considerat însă că acuzele lui Elena erau aberante, deoarece, în opinia sa, în calitate de profesor de matematică putea solicita și el această gradație de merit.
La acel moment, profesorul cerea explicații și Ministerului Educației, explicații pe care nu le-a primit, asta prin intermediul unui memoriu. A fost necesar ca solicitantul să ajungă la instanță pentru un răspuns. La patru ani după solicitare, Ion Elena a primit o adresă de la Ministerul Educației prin care era informat că, urmare a hotărârii judecătorești definitive date de Curtea de Apel Craiova, instituția este obligată să ii ofere un răspuns legat de Ișfan.
Răspunsul era edificator, urmare a sesizării lui Ion Elena, Ișfan Ion a rămas în 2018 fără gradație de merit și a pierdut și funcția de inspector școlar general.
Practic, Ministerul Educației a oferit un răspuns abia la patru ani de la solicitare și asta obligat de o sentință definitivă.