Ultima oră

Cele două mari companii din sectorul energetic din Gorj nu pot obține finanțări din Fondul de Tranziție Justă

Două mari companii din Gorj care activează în domeniul energetic nu pot obține finanțări din Fondul de Tranziție Justă. Cu toate acestea, între axele de finanțare este una dedicată decontaminării siturilor poluate. Bugetul total pentru acest capitol în cadrul Fondului de Tranziție Justă este de peste 60 de milioane de euro. Majoritatea terenurilor contaminate sunt deținute de Complexul Energetic Oltenia și de OMV Petrom. Potrivit regulamentelor europene, companiile nu pot depune proiecte pentru a obține finanțări. Doar autoritățile publice pot face acest lucru.

Potrivit legii, companiile care poluează au obligația să refacă zonele contaminate și chiar să achite anumite taxe de poluare. Este cazul Complexului Energetic Oltenia care prin lege este obligat să refacă zonele afectate de carierele miniere și chiar achită milioane de certificate de CO2, în conformitate cu noxele emise de către sucursalele electrocentrale.

Prin urmare, autoritățile județene iau în calcul să redirecționeze bugetul stabilit pentru decontaminarea siturilor poluate către alte axe de finanțare, precum cele dedicate întreprinderilor mici și mijlocii și microîntreprinderilor.
Complexul Energetic Oltenia are în implementare un Plan de restructurare și decarbonare. În urma procesului dedecarbonare vor fi închise cariere miniere și grupuri energetice. Grupurile energetice vor fi dezafectate la un moment dat. De asemenea, carierele miniere închise vor trebui să fie ecologizate, iar terenurile vor fi redate în circuitul economic.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *