În istoria de câteva sute de ani a pokerului au fost create mai multe versiuni. În prezent, Texas Hold’em este cea mai practicată la nivel mondial, însă sunt oameni care încearcă și alte variante cum ar fi Omaha și Stud.
Dacă la începuturile sale pokerul era strict un joc de noroc, în prezent a devenit unul de abilități. Acest lucru s-a întâmplat în special după apariția Texas Hold’em, având în vedere că apariția cărților comune a adus un plus de suspans în joc și norocul contează mai puțin.
În rândurile următoare îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre cele mai populare versiuni ale jocului de poker.
Texas Hold’em
Fără niciun dubiu este cea mai populară variantă a jocului de poker. Acest lucru este evidențiat și de faptul că Main Event-ul de la cele mai importante evenimente din lumea pokerului se dispută în versiunea Texas Hold’em. În plus, este și versiunea jocului pe care cei mai mulți începători o descoperă. Având în vedere că pe platformele online cele mai multe partide și turnee sunt în această versiune, reprezintă o modalitate excelentă de a învăța principalele poker reguli și diverse strategii, cu mize accesibile oricui, în așa fel încât jocul să fie unul responsabil.
Istoria Texas Hold’em începe în localitatea Robstown, din statul american Texas. S-a întâmplat undeva la începutul anilor 1900, iar în deceniile următoare s-a răspândit și în celelalte state. În 1963 a fost introdus în Las Vegas, dar popularitatea a început să crească după ce a fost inclus ca Main Event la WSOP (World Series of Poker), un eveniment de renume și în zilele noastre.
Conform formatului, la începutul fiecărei runde un jucător primește 2 cărți proprii, iar dealerul va începe să așeze pe masă cărțile comune. Mai întâi 3, iar apoi, în funcție de evoluția jocului, mai poate afișa încă două. Jucătorii trebuie să alcătuiască cea mai bună mână formată din cărțile proprii și cele de pe masă. Cel cu cea mai bună mână câștigă potul.
Omaha
Este o versiune populară în special în SUA, dar o găsești și la operatorii licențiați de ONJN din țara noastră. Are două variante cunoscute: Hi și Hi-Lo. În prima dintre ele, potul va fi obținut de jucătorul cu cea mai bună mână, în timp ce la Hi-Lo va fi împărțit de cel cu cea mai bună mână și cel cu cea mai slabă mână. Cât privește regulile de la poker Omaha, acestea sunt într-o măsură destul de mare cu cele de la Texas Hold’em. O diferență este că jucătorii primesc la începutul unei runde 4 cărți în loc de 2. În încercarea de a forma cea mai bună mână, el poate utiliza doar două dintre cele patru cărți din mână și trei dintre cele cinci de pe masă. Omaha este o versiune relativ nouă a jocului de poker și a ajuns în Nevada în 1982. Este creația lui Robert Turner, un jucător apreciat de poker.
7 Card Stud
Sunt mai multe versiuni ale jocului de Stud, însă aceasta este cea mai populară. Este una dintre cele mai vechi variante. Cărțile sunt oferite doar în mâna jucătorilor și nu există conceptul de cărți comune. Unele cărți vor fi înmânate cu fața în jos și altele cu fața în sus, în așa fel încât să fie vizibile și de ceilalți jucători de la masă. Se oferă mai întâi trei cărți cu fața în jos și una cu fața în sus. Jucătorul care are cea mai slabă carte la vedere va face un pariu. Apoi se oferă noi cărți și se efectuează pariurile. Jocul continuă până când se ajunge la a șaptea carte, acordată cu fața în jos. Este momentul în care se face showdown-ul și se va arăta cea mai bună mână cu 5 cărți.
Draw
O variantă a jocului de poker pe care nostalgicii și-o pot aduce aminte, dar în prezent nu mai este atât de practicată. Primii doi jucători pariază un small, respectiv big blind, iar apoi fiecare jucător va primi câte cinci cărți. Ei pot decarta între una și trei cărți, iar după schimbare este programată o ultimă rundă de pariere înainte de showdown. Învingător este cel care are cea mai bună mână.
Sursa foto – canva.com