Un cimitir din Chile, unde vechii Chinchorro își decorau și îngropau morții este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu toate acestea, cele mai vechi mumii din lume sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice.
Dar mormintele lor, răspândite în nordul îndepărtat al Chile, sunt din ce în ce mai perturbate de vremea anormală cauzată de criza climatică, iar rămășițele lor sunt expuse la intemperii.
Acest lucru îi pune pe arheologi în mare dificultate: să încerce să salveze tot ce pot sau pur și simplu să acopere cadavrele și să se concentreze pe conservarea și studierea mumiilor deja excavate.
„Nu există o soluție magică”
„Muzeele sunt puțin copleșite de tot acest material”, a spus Bernardo Arriaza, un expert în Chinchorro la Universitatea din Tarapacá din Arica. Creșterea umidității în Atacama dăunează mumiilor aflate deja în colecții. Unele dintre ele sunt pline de mucegai, altele cedează în fața putregaiului uscat sau sunt ciugulite de insecte.
Amestecul lor eclectic de materiale face dificilă obținerea unor condiții de depozitare exacte, a adăugat el. „Nu există o soluție magică”.
O rază de speranță a apărut în iulie anul trecut, când mumiile Chinchorro au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO după un proces laborios de 20 de ani de înscriere, potrivit The Guardian.
Mulți anticipează că aprecierea crescândă pentru mumii – și construcția unui nou muzeu cu climă controlată, în valoare de 14 milioane de lire sterline (19 milioane de dolari), în apropiere de Arica – ar putea ajuta la stoparea dispariției a ceea ce Arriaza numește „o minune a preistoriei mondiale”.
„Chinchorro își transformă morții în adevărate opere de artă”
Mumiile Chinchorro sunt cele mai vechi exemple de mumificare deliberată din lume, spun cercetătorii. Ele datează din anul 5.000 î.Hr. – cu mai mult de două milenii înainte ca faraonii egipteni să fie îmbălsămați și înmormântați în piramide. De asemenea, ele posedă o valoare estetică uimitoare – și o rezonanță umană emoționantă.
Locuitorii seminomazi de pe coastă nu au turnat ceramică și nici nu au construit monumente. În schimb, „corpul devine un fel de pânză pe care își exprimă emoțiile”, a declarat Arriaza. „Chinchorro își transformă morții în adevărate opere de artă pre-hispanică”.
Un indiciu cu privire la motivul pentru care această cultură a apărut pentru prima dată în zonă, se află ascuns în Caleta Camarones, la 100 km sud de Arica.
Situat la gura unei văi verzi și fertile a unui râu, străbătută de un deșert arid, locul este o oază asemănătoare cu Edenul – iar apa potabilă proaspătă și viața animală abundentă i-au atras probabil pe primii Chinchorro să se stabilească aici. Cu toate acestea, existau și pericole ascunse, a spus Arriaza.
„Toată această coastă este plină de cadavre”
Râul Camarones conține 1000 de micrograme pe litru de arsenic: de o sută de ori mai mult decât limita de siguranță pentru oameni. Cu fiecare picătură de apă, Chinchorro se otrăveau fără să știe, după cum arată analiza mostrelor de păr – și, ca urmare, au suferit rate ridicate de avorturi spontane și decese infantile.
Cele mai vechi mumii Chinchorro provin de aici: bebeluși mici și fetuși născuți morți, cu formele lor fragile susținute de bețe și împodobite cu măști sculptate cu moderație din mangan negru.
Peste 3.500 de ani, mumificarea Chinchorro s-a răspândit la adulți și a evoluat – prin cadavre împodobite cu ocru, umplute cu pene până la bandaje de piele de pelican. Din păcate, din cauza schimbărilor climatice, toate aceste mumii riscă să fie pierdute, astfel că arheologii speră să găsească soluția cea mai bună pentru a le putea salva.