El a spus că CEO are capacitatea de a suplini centralele electrice pe gaze în scenariul în care la iarna va avea loc o întrerupere a fluxurilor de gaze, iar planurile de urgență pot ajunge până la oprirea unor centrale electrice pe gaze, pentru a se favoriza alimentarea clienților casnici.
Directorul a afirmat chiar că poate suplini producția centralei pe gaze de la Brazi, cea mai mare unitate pe gaze din țară, dacă situația o va cere.
Închiderea celor două blocuri energetice nu va fi făcută din iarna viitoare
Bălășoiu a precizat că grupurile programate pentru închidere nu se vor închide iarna: „E de menționat că începând cu 1 ianuarie 2023 va trebui să închidem încă două blocuri energetice și intenționăm ca această închidere să nu fie făcută chiar la 1 ianuarie, ci să fie făcută după această dată în așa fel încât vârful de iarna să fie acoperit, pentru o eventuală lipsă de adecvanță a sistemului energetic”.
Acesta a menționat că grupurile modernizate recent mai au echivalentul a 20 de ani de funcționare, iar blocurile reabilitate mai au o durată de viață rămasă de 12-13 ani.
Conform calendarului din planul de decarbonare, la finalul acestui an trebui închise grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, fiecare cu o capacitate de 330 MW. De asemenea, va fi închisă cariera Peșteana.