Dezvăluiri

CEO își va diminua capitalul social după externalizarea SE Craiova 2

Complexul Energetic Oltenia pregătește diminuarea capitatului social în perioada următoare. Astfel, de la peste 270.000.000 de lei cât este în momentul de față, capitalul social va ajunge la 246.000.000 de lei, în urma procesului de divizare simetrică pentru externalizarea Sucursalei Electrocentrale de la Craiova. Proporțional cu diminuarea capitalului social se va diminua numărul de acțiuni. De la 27 de milioane de acțiuni se va ajunge la 24,6 milioane de acțiuni la un preț de 10 lei acțiunea.

Noua firmă care va fi înființată de Complexul Energetic Oltenia pentru preluarea SE Craiova 2 se va numi Societatea Electrocentrale Craiova cu un capital social de 23,8 milioane de lei, respectiv 2,3 milioane de acțiuni. Acționari ai noii firme vor fi: Ministerul Energiei 77,1%, Fondul Proprietatea 21,5%, Electrocentrale Grup SA 0,8% și ICM SA 0,4%. Externalizarea SE Craiova 2 face parte din Planul de restructurare al CEO.

„Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al planului de restructurare a CE Oltenia pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul de restructurare de 3,94 miliarde euro, acestea fiind condiții necesare a fi îndeplinite pentru aprobarea unui ajutor de stat de restructurare. De asemenea, înființarea filialei pe lignit este o măsură care previne subvenționarea încrucișată și, deci, denaturarea concurenței. La același capitol de măsuri se înscrie și externalizarea Craiova II, o măsură care se implementează conform calendarului inițial sub forma divizării, noua entitate juridica urmând să aibă același acționariat ca CE Oltenia. Este o prima măsura care contribuie la crearea unui jucător viabil care sa opereze având la baza un model integrat, de la producție pana la transport si distribuție a energiei termice si care va putea sa acceseze finanțări similare cu cele folosite de CE Oltenia pentru proiecte noi. Măsura privind înființarea filialei pe lignit presupune crearea unei entități cu personalitate juridică și contabilă separată de CE Oltenia, care va integra activitatea de producție de energie electrică pe bază lignit, menținută în regim de rezervă de capacitate. Structura de holding, la care se va ajunge în viitor în urma parcurgerii etapelor descrise în Planul de Restructurare, este un model larg răspândit în toată lumea.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *