Curiozități

Cercetătorii ar fi aflat, în sfârșit, ce reprezintă aceste obiecte ciudate din Epoca Bronzului

Europenii din Epoca Bronzului ar fi folosit inele și lame ca o formă timpurie de valută, arată un studiu al obiectelor din 113 de tezaure de artefacte, iar aceste obiecte ar fi fost chiar standardizate în ceea ce privește greutatea și dimensiunea astfel încât șansele de fraudă să fie minime.

Nu există dovezi care arată că acele culturi timpurii din Epoca Bronzului aveau un mod precis de a distinge masele de obiecte dincolo de simpla ghicire. Din punct de vedere psihologic, acest mijloc de a descoperi diferențele incrementale din calitățile unui obiect prin „aproximare vizuală” este numit „legea lui Weber”.

Într-un nou studiu, cercetătorii au cerut unor voluntari să grupeze obiecte dintr-un eșantion de peste 5.000 de artefacte dezgropate în funcție de masele lor, cântărindu-le doar în mână.

O formă foarte primitivă de valută

Aproximativ 70% dintre inelele din bronz studiate au fost suficient de similare în masă, cântărind în jur de 195 de grame, pentru ca diferența să nu fie vizibilă atunci când este cântărită în mână, iar anumite colecții de coaste și lame de topor au putut fi grupate în același mod.

Analizele au mai arătat că obiectele mai grele puteau fi grupate și cu altele mai ușoare, ceea ce sugerează două niveluri de valoare, deși rezultatele nu au fost la fel de clare ca și în cazul inelelor.

De asemenea, aceste obiecte au fost adesea găsite în grupuri mari și este posibil ca aceasta să fie, de fapt, o formă foarte primitivă de valută, una care ar fi continuat până când au fost introduse instrumente de cântărire mai precise la mijlocul Epocii de Bronz din Europa, potrivit Science Alert.

Printre cele mai semnificative dezvoltări preistorice ale intelectului uman

Totuși, descoperirile ar putea oferi noi indicii despre originile banilor în sine, indiferent dacă ideea de bani (ca echilibrare a creditelor și debitelor) sau folosirea materialelor ca bani (în cazul în care obiectele schimbate în sine au valoare intrinsecă) a apărut mai întâi.

„Originile banilor și formularea unor sisteme coerente de greutate și măsurare sunt printre cele mai semnificative dezvoltări preistorice ale intelectului uman”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *