Federația Națională Mine Energie a protestat, miercuri, în fața guvernului. Liderii FNME au refuzat să discute cu secretarii de stat pe tema revendicărilor pe care le au. După protest, președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, i-a trimis o adresă premierului Marcel Ciolacu prin care i-a solicitat o întrevedere. Liderul FNME cere să fie supus la vot în Camera Deputaților, în regim de urgență, proiectul de modificare a Legii pensiilor care a trecut de Senat.
“Decizia este la cel mai înalt nivel. Un pas s-a făcut de către România, dar nu este suficient, pentru că mare parte din doleanțele noastre, cel puțin legat de pensii, le rezolvă acel proiect de lege trecut de Senat, dar ca să devină lege, va trebui să treacă de hopul cel mare. Adică, va trebui să intre în regim de urgență în Camera Deputaților, iar o astfel de decizie se ia de la nivel înalt, nu se ia de secretarii de stat. Trebuie decizie politică pentru a fi băgat la regim de urgență, pentru că, altfel, o să înceapă alegerile și o să uite de noi. Credeți că în timpul campaniei o să mai stea cineva să mai discute despre acest proiect? Dacă nu intră în regim de urgență, va rămâne ca miile de proiecte, acolo, prăfuite în Camera Deputaților. Asta cerem premierului și chestiuni legate de noi, de sistemul energetic, că nici astea nu sunt în regulă. Până la urmă, normal că toți ne apropiem de pensie și ne dorim ca după zeci de ani să fie aceleași condiții ca la colegii care au ieșit înainte. Nu e normal, după zeci de ani, să schimbi regulile, pentru că, altfel, dacă știau că sunt pensiile după actuala regulă, cred că nu mai stătea nimeni în activitatea asta”, spune liderul FNME.
Vrea discuții și despre viitorul CE Oltenia
Dumitru Pîrvulescu vrea să discute cu premierul Marcel Ciolacu și pe tema planului de închidere a capacităților pe cărbune de la CE Oltenia, dar și despre situația celor 1800 de angajați încadrați pe perioadă determinată în companie.
“Sunt câteva probleme delicate. Una pe care o tot discutăm, dar o discutăm degeaba, pentru că nu s-a luat nicio decizie în sensul ăsta. De acord, s-a găsit o minte creață care a zis că noi suntem poluatori și din cauza noastră are loc încălzirea globală, dar culmea e că la noi s-au închis aproape 3000 de megawați, dar vedem că din an în an e mai cald. Acum, nu știu unde e adevărul. Iar a doua chestie, tot legată de prima, e legată de oamenii ăștia angajați pe perioadă determinată, adică nu putem să lucrăm în continuare cu ei, că nu au motivare ca și cu zilierii. Trebuie să-și asume, să-i angajeze pe perioadă nedeterminată, iar atunci când va fi, asta e, intră și dânșii pe program de restructurare, pe venit de completare, dar nu poți să-i folosești, după aceea, să le dai cu șutul în fund. Noi ne continuăm protestele, am spus că mergem până la capăt, până la capăt mergem”, a adăugat sindicalistul.
Domnule Pârvulescu, trenul a plecat de mult din gară.Legea 360/2023 a fost promulgată anul trecut! A fost greu sa o parcurgem,și să vedem cat sunt de afectate financiar persoanele care ies la pensie după 01.09.2024.Legea 360/2023, este jalon in PNRR,s- au luat fonduri pentru ea,pe o perioadă de 5 ani,nu se mai atinge nimeni de ea! Prea târziu!