Dezvăluiri

Cere să fie făcute contracte pe perioadă nedeterminată pentru minerii care lucrează “în puncte cheie” din CE Oltenia

Liderul sindical de la Cariera Roșia din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Mircea Gherendi, atrage atenția că, fără cei 1800 de angajați încadrați pe perioadă determinată, CEO nu ar mai putea funcționa.

Contractele celor 1800 de angajați încadrați pe perioadă determinată în CE Oltenia expiră la sfârșitul lunii iunie. Pe surse, au apărut informații potrivit cărora câtorva sute nu le vor mai fi prelungite. Liderul sindical de la Cariera Roșia, Mircea Gherendi, cere conducerii Complexului Energetic Oltenia să facă “determinaților” care lucrează în punctele cheie din subunități contracte pe perioadă nedeterminată. “Lipsa de personal duce la pericole emitente și, poate, și mai grav, la accidente de muncă, lucruri pe care noi nu ni le dorim și, atunci, cei pentru 1800 de angajați trebuie, într-o formă sau alta, să găsim o variantă, mai ales în punctele cheie să se transforme contractele de pe perioadă determinată în perioadă nedeterminată, că, altfel, este ca și cum am avea un parc de camioane și nu am avea șoferi. Să știți că mare parte din ei, foarte mulți chiar își fac treaba și chiar s-au integrat foarte bine și ar fi păcat să-i pierdem, pentru că oamenii își fac treaba și cel mai bine și pentru ei și pentru companie este ca și colegii noștri să rămână în cadrul companiei, pentru că fără ei nu se poate. Eu sunt brigadier la un utilaj de mare capacitate și vreau să vă spun că am schimburi integrale formate din angajați pe perioadă determinată. Dacă acești oameni ar pleca, automat acele schimburi n-ar mai exista și, implicit, n-ar mai putea funcționa”, afirmă liderul sindical.

Cât timp mai pot fi prelungite contractele?

Mircea Gherendi susține că administrația CE Oltenia nu poate prelungi la nesfârșit contractele celor 1800 de angajați încadrați pe perioadă determinată. Liderul sindical avertizează că noul val de pensionări care va veni, în perioada următoare, va crea noi probleme de personal în zona de producție. “Așa văd și eu soluția. Codul Muncii spune că pot fi făcute contracte pe perioadă determinată o singură data maxim 36 de luni sau de 3 ori consecutiv la o perioadă de maxim un an fiecare perioadă și, atunci, vă dați seama că aceste contracte nu mai pot fi prelungite, la un moment dat, condiționat de lege fiind. Toate lucrurile se întâmplă într-un context și vreau să vă spun că, atunci când m-am angajat eu, se făceau angajări calupuri, câte 100 de persoane pentru fiecare perimetru minier și termocentrală. Deci, în momentul în care colegii noștri vor ieși la pensie, vor ieși într-un număr destul de considerabil, lucru care afectează direct zona de producție. Și dacă noi nu găsim o soluție să facem contracte pe perioadă nedeterminată, atunci, o să ne fie greu și foarte greu, spre imposibil”, a adăugat sindicalistul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *